Organisatoren Hansje Zoon en Ton Korteweg nemen de planning door.
Organisatoren Hansje Zoon en Ton Korteweg nemen de planning door. Foto: Martijn de Bonte

Veel animo voor Waterpoortloop

Vrijdagavond om 22.00 uur start de allereerste editie van de Waterpoortloop. Dan vertrekken ruim 160 wandelaars voor de eerste editie van de langeafstandstocht. De start en finish zijn bij 't Fort in Ooltgensplaat. De mensen in het dorp zijn er blij mee. "Er gebeurt weer wat."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

De initiatiefnemers voor de nieuwe wandeltocht zijn Hansje Zoon en Ton Korteweg. "We zijn blij met het aantal inschrijvingen, het is toch lastig om mensen in maart te enthousiasmeren voor een langeafstandswandeling. Het merendeel van de inschrijvingen komt van buiten het eiland. "Dat zijn fervente wandelaars die het hele jaar door tochten doen. De meeste lopers van Goeree-Overflakkee richten zich vooral op de Omloop en doen het in de winter wat rustiger aan."

We hebben ons netwerk in de wandelwereld ingezet om mensen te overtuigen om deel te nemen. En tijdens wandeltochten spraken we andere deelnemers aan om ze te vertellen over de Waterpoortloop. Je merkt dat mensen dan wel nieuwsgierig zijn naar zo'n nieuwe tocht."

Een echte 110

Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden. 110, 80, 40 en 20 kilometer. Ton: "De 110 is in de praktijk eigenlijk 112 kilometer." Hansje vult aan: "Een echte 110 dus." Na de start van de 110 en 80 kilometer op vrijdagavond lopen de wandelaars in het donker over de Volkeraksluizen richting Willemstad, vanaf daar in de richting van Dinteloord en vervolgens over de Philipsdam weer terug naar het eiland. De nacht is tijdens het evenement ook echt donker, want de nieuwe maan is nauwelijks zichtbaar.Wandelaars lopen tijdens de tocht door drie provincies langs plekken met een bijzonder verhaal. De route is een reis door de geschiedenis. Deelnemers zien bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, verdedigingswerken uit de tijd van Napoleon en gebouwen die verwijzen naar de tachtigjarige oorlog.

Lees verder op pagina 6