Max Reger
Max Reger Foto:

Concert met Weckmann, Wesley en Reger in Hervormde Kerk Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 5 maart, 's avonds om 20.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven. Musicus Paul Kieviet hoopt werken uit te voeren van drie componisten die dit jaar worden herdacht: Matthias Weckmann (1616-1674, 400 jaar geleden geboren), Samuel Wesley (1766-1837, 250 jaar geleden geboren) en Max Reger (1873-1916, 100 jaar geleden overleden).

Alle drie met een geheel eigen, karakteristieke stijl, alle drie vragend om een geheel eigen gebruik van het orgel in speeltechniek en registratie. Op deze manier ontstaat een uniek concert met veel afwisseling. Alle drie trouwens ook componisten die muziek hebben nagelaten van hoog gehalte, soms virtuoos, soms poëtisch, spannend ook. Het totaalplaatje van het concert is een prachtig spectrum van klankkleuren, waarbij het gerestaureerde Leeflang-orgel heel veelzijdig blijkt te zijn. Ook het onlangs geplaatste Fama-koororgel wordt ingeschakeld: het is een uitstekend medium voor de fijnzinnige muziek van Weckmann.

Weckmann, de grootmeester van de Noord-Duitse orgelbarok, was leerling van Heinrich Schütz en Jakob Praetorius. Hij werd hofkapelmeester in Dresden, en daarna organist van de Jakobikirche in Hamburg. Hij behoort tot de grootste Duitse componisten van de zeventiende eeuw. Het meest opvallende aan zijn orgelkunst is de veelzijdigheid: we vinden bij hem zowel poëtische en briljante stukken, alsook werken die uitzonderlijk knap zijn gecomponeerd (canontechnieken). Voor alles is zijn werk bijzonder vanwege de zeggingskracht en inventiviteit. Je zou hem een zeventiende-eeuwse Bach kunnen noemen.

Wesley werd één van de toonaangevende Engelse componisten van zijn tijd. Wonderkind; componeerde op 8-jarige leeftijd al een heus oratorium. Hij liet een uitgebreid oeuvre na: veel kerkmuziek vooral, maar ook werk voor allerlei bezettingen. Wesley was één van de grootste promotors van Bach's orgelwerk in Engeland: door zijn optreden leidde hij de Engelse Bachrenaissance in. Zo gaf hij in 1813 een eerste editie uit van diens Wohltemperirte Clavier, en in 1820 werkte hij mee aan de vertaling in het Engels van de grote Bachbiografie van Forkel (1802).

Reger is één van de belangrijkste orgelcomponisten. Overigens schreef hij niet alleen voor orgel… Van huis uit Rooms-Katholiek, had hij, vooral door zijn studie bij de eminente Hugo Riemann, veel waardering gekregen voor de protestantse koraaltraditie, én… voor Bach. Zijn werken getuigen van een fenomenaal vakmanschap. Hij is de grootste componist van polyfone werken uit de romantiek. Zijn muziek munt nogal eens uit in complexiteit: een Regerpartituur herken je gemakkelijk aan de veelheid van snelle noten, ingewikkelde akkoorden en uitzonderlijke virtuositeit. Maar Reger schreef ook prachtige, gevoelige koraalvoorspelen.

De toegang is uw gift bij de uitgang.

Samuel Wesley
Matthias Weckmann