Het Paaseilandbeeldje (Archieffoto)
Het Paaseilandbeeldje (Archieffoto) Foto: Archief

Paaseiland op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Eilanden-Nieuws schreef het al eerder: Goeree-Overflakkee is in de ban van Paaseiland. Alles draait om een beeldje – een miniatuuruitgave van een van de grote stenen standbeelden op het eiland in de Stille Oceaan – dat in de jaren zeventig is opgegraven in een Ouddorpse tuin. Over hoe dat beeldje daar terecht kan zijn gekomen – het begin van de ontrafeling van een mysterie – is al een artikel in deze krant verschenen. Dit artikel gaat over de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, een lezing over Paaseiland en workshops voor kinderen.

Deze activiteiten zijn een initiatief van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, historische vereniging De Motte en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. Eerder werkten dezelfde partners samen met het oog op de Maand van de Geschiedenis, in oktober 2015. Het resultaat bestond toen uit onder meer een expositie over nationaal bekend geworden eilanders en een lezing van Hans Goedkoop. In beide gevallen was er sprake van veel toeloop, evenals voor de andere programmaonderdelen.

Expositie

Het Paaseiland-project heeft alles in zich om dit succes te herhalen. Op zaterdag 19 maart, kort voor Pasen, is de opening van de expositie Paaseiland op Goeree-Overflakkee in het streekmuseum te Sommelsdijk. Middelpunt van deze expositie is het in Ouddorp opgegraven beeldje dat afkomstig is van het verre eiland. Daarnaast is er aandacht voor onder meer de ontdekking van Paaseiland, door de Nederlander Jacob Roggeveen, de West-Indische Compagnie (WIC), het eiland zelf, opgeviste vondsten en de vragen van archeologen die zoeken naar een verklaring voor de mysterieuze en intrigerende vondst in Ouddorp. De expositie is tot eind september te bezichtigen. Overigens gaat het museum normaalgesproken pas open op 1 mei, nu start het seizoen dus al op 19 maart.

Lezing

Een ander onderdeel is de lezing die professor Jan Boersema houdt over Paaseiland en de bijzondere vondst. Boersema heeft onder meer het boek 'Beelden van Paaseiland' geschreven. Deze lezing is op dinsdagavond 12 april in het Rondeel te Middelharnis. De entree bedraagt 5 euro.

Workshops

Daarnaast zijn er workshops voor kinderen in de bibliotheekvestigingen in Oude-Tonge, Middelharnis en Ouddorp. De kinderen maken zelf een Paaseilandbeeldje. De resultaten zijn vanaf 19 maart te zien in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De makers krijgen een kortingsbon voor het museum, zodat ze hun eigen beeldje (en de rest van de expositie) met korting kunnen bekijken. Ook ouderen krijgen de gelegenheid creatief aan de slag te gaan.