De familie Van Driel, Papua.
De familie Van Driel, Papua. Foto: pr

School aan de slag met project West-Papua

11 jaar geleden woonden ze nog in Nederland. Hij was meester op de School met de Bijbel in Sommelsdijk, zij viel geregeld voor kortere of langere tijd in op verschillende scholen van het eiland. 10 jaar geleden werd alles anders. Ze verhuisden met hun twee kinderen naar West-Papua, een Indonesische provincie, om daar met hun ervaring een steentje bij te dragen aan de moeilijke onderwijssituatie in dit bijzondere land. We hebben het over Martijn en Anne-Marie van Driel.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder en is de Stichting Help Onderwijs Papua in het leven geroepen, die lesmaterialen maakt voor de basisscholen op Papua. Nu is Papua niet een land waar de gemiddelde Nederlander veel van weet. De kinderen van de School met de Bijbel in Sommelsdijk horen niet meer bij de gemiddelde Nederlanders. Zij hebben tijdens hun projectweek namelijk erg veel geleerd over dit bijzondere land en tegelijk actie gevoerd voor de Stichting HOP.

Het begon allemaal met een reis van juf Tieleman die haar familie, de familie Van Driel, ging opzoeken in Papua. Zij hield voor ze ging een presentatie over de Stichting HOP. De kinderen zagen dat het onderwijs in Papua helemaal niet goed geregeld is, door verschillende oorzaken. Een heel belangrijke oorzaak is dat de lesboeken, die in het Indonesisch geschreven zijn, veel te moeilijk zijn voor de kinderen in Papua, die thuis stamtalen spreken. En het niveau van de leerkrachten is veel te laag om de lessen aan te kunnen passen aan het niveau van de leerlingen. De Stichting Help Onderwijs Papua schrijft methodes voor taal en rekenen in eenvoudig Indonesisch met een zeer concreet uitgewerkte handleiding voor de leerkrachten. De boeken van de Stichting HOP helpen de kinderen in Papua te bouwen aan een hoopvolle toekomst, niet alleen door de mogelijkheden die ze hebben als ze het lezen en rekenen beheersen, maar ook doordat ze zich beter kunnen verdiepen in het Woord van God, waardoor ze zich kunnen wapenen tegen het oprukkende bijgeloof, en leren hoe ze God in hun leven kunnen dienen. De kinderen in Sommelsdijk zagen hoe belangrijk het goed leren lezen is en hoeveel geld nodig was voor de stichting. Elke klas ging op hun eigen manier geld inzamelen voor de Stichting HOP, terwijl de juf in Papua was. Met groot enthousiasme werd op allerlei manieren geld binnengebracht voor de leeftijdsgenootjes aan de andere kant van de wereld…

Toen de juf na haar indrukwekkende bezoek weer terug in Nederland was, was het tijd voor een nieuwe presentatie, deze keer over het bijzondere land en de cultuur. Want na al die acties wilden we nu ook wel eens meer over het dit land leren. Tijd voor ons Papua-project! De juf verscheen voor de klas in een rietrokje en met een draagnet (noken) op haar hoofd. Op de foto's zagen de kinderen dat de vrouwen in Papua soms wel 3 nokens op hun hoofd dragen, vol met aardappels, pompoenen, wortels, kolen en soms ook een kind. Ze leerden dat de mensen in de bergen in ronde hutten wonen met een rieten dak, een honai. En dat het hek om het dorp is bedoeld om de varkens binnen te houden. Ze zagen de foto's van een dorp aan de kust van Papua, waar de huizen op palen in het water zijn gebouwd en de mensen in houten boomstamkano's vis vangen, zo verdienen ze hun brood. Ze ontdekten dat de stad Wamena in de bergen alleen per vliegtuig te bereiken is en dat de vrouwen op de markt prachtige stapeltjes maken van hun koopwaar. Ze hoorden over de bijzondere zendingsgeschiedenis en de rol van bijvoorbeeld de MAF in Papua. Ze griezelden bij de spannende foto's van de stoere Papua-krijgers met hun inheemse wapens. En ze verwonderden zich over de schooltjes die de juf had bezocht. Kinderen die de hele dag op het stro of op de grond zitten, in een klaslokaal waar bijna niets is, alleen de lesboeken en meesters en juffen die elke dag les geven… vrijwillig! Al met al genoeg ideeën voor het project! Door alle klassen werd het anders ingevuld, maar iedereen werkte enthousiast over verschillende thema's en er is veel geleerd over het land.

Tijdens de kijkavond konden de kinderen alles wat ze geleerd hadden laten zien… en wat waren ze trots op wat ze bereikt hadden! Papua-hutten, maquettes, vliegtuigen, nokens, pijl en bogen, rietrokjes, dorpjes, tekeningen en zelfs een heuse kookpot inclusief varken en rook werden tentoongesteld. Het was niet alleen een avond waarop ouders en belangstellenden konden kijken, er was ook van alles te doen, te koop en te beleven. Zo kon je je laten schminken, een armbandje haken, een quiz doen, lootjes kopen, naar ingestudeerde Indonesische liedjes luisteren en in een speciale actiewinkel koek, fruit of speelgoed kopen. Kortom: een zeer gevarieerd programma! Toen de avond ten einde liep, maakte meester De Jong de voorlopige opbrengst bekend van alle acties: ruim 4000 euro! En dat allemaal door de tomeloze inzet van de fantastische, enthousiaste inzet van leerlingen en docenten van de School met de Bijbel! De kinderen in Papua zullen hier heel blij mee zijn en namens hen daarom ook: Terima Kasih! (Dank je wel!)

11 jaar geleden nog meester op de School met de Bijbel. Nu aan de andere kant van de wereld nog steeds bezig in het onderwijs, terwijl op zijn oude school kinderen zich vol overgave inzetten voor de kansarme kinderen in Papua. Twee werelden die elkaar eventjes raakten…

De hoofdstraat van het kustdorp op palen.
De spannende takkenbrug nagemaakt door de kinderen.
Een Papua-quiz wordt gemaakt.
Een varken in een kookpot.
Zelfgemaakte pijl en boog.
Sponsorzwemmen voor de Stichting HOP.
Met veel hulp een 'brug' oversteken.
Juf Tieleman laat in de stijl de presentatie van haar reis zien.
De vrouwen sjouwen met zware nokens, op weg naar de markt.
Ontvangstcomité op een schooltje.