Tijdens het leren musiceren in Melissant, zowel in de Melishof als op c.b.s. De Regenboog. Foto's: Hans Villerius
Tijdens het leren musiceren in Melissant, zowel in de Melishof als op c.b.s. De Regenboog. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Het muzikaalste dorp van het eiland

MELISSANT – "We gaan van Melissant het muzikaalste dorp van het eiland maken!" Dat zei Adrie Tieleman vorige week tegen een groep musicerende kinderen in Melissant. Vanuit de plaatselijke muziekvereniging 'Tot Nut en Genoegen' is het initiatief ontstaan om de kinderen van beide Melissantse basisscholen tot musiceren te stimuleren. En er wordt al flink aan gewerkt om dit verder te ontplooien.

Door Hans Villerius

"We zijn in Melissant een muziekgroep gestart, een initiatief, uit de eigen bevolking, om nog meer invulling te geven aan de sociale cohesie in het dorp", legt Tieleman uit. "Muziek maken in het eigen dorp, daar is behoefte aan. Het is een prachtige bezigheid. Als kinderen dat doen, is 't helemáál mooi. En als ze dat met elkáár doen, is 't nóg mooier! Ook voor een plaatselijke samenleving is het goed. Het werkt samenbindend en het verrijkt het culturele leven. Daarnaast: als je naar de muziekverenigingen kijkt, zie je daar nogal veel grijze hoofden. Als dat zo blijft, loopt 't op gegeven moment af. Dus is het zaak dat er jonge aanwas is. Daar moet een dorp zelf zijn best voor doen en dat doen we dus hier!"

Gratis muziekles

In Melissant heeft de muziekvereniging daarin het voortouw genomen en in goed overleg wordt eraan gewerkt om dit idee op de basisscholen verder uit te rollen. In het dorp is middels een groep gevormd van zo'n dertig kinderen die gezamenlijk optrekken om een muziekinstrument te leren bespelen. Dat gebeurt wekelijks in de Melishof in Melissant. Hier krijgen de kinderen wekelijks muziekles van een professional, zowel in groepsverband als individueel. Tot 2 juli a.s. kunnen de kinderen de muzieklessen gratis volgen. Muziekvereniging 'Tot Nut en Genoegen' neemt de kosten voor haar rekening.

Veel plezier

Daarnaast, en gelijktijdig, is op c.b.s. De Regenboog een soortgelijk initiatief ontstaan. Een winterkoor, gevormd door kinderen uit de groepen 3 t/m 8, die van afgelopen herfst tot komende Pasen iedere maandagmiddag een halfuurtje zingen met elkaar. Ook zijn er kinderen bij die muziekinstrumenten bespelen. Die doen daarop mee, de één op de trompet, de ander op de bugel, weer een ander op de cornet, de blokfluit, de piano of de gitaar. Af en toe geven ze een uitvoering, bijvoorbeeld met Kerst of met Pasen, en ze hebben er steeds ontzettend veel plezier in.

>> Lees verder op pagina 6.