Wilma van der Velde en Ruud Kuijer van de organisatie Moedige Moeders Goeree-Overflakkee.
Wilma van der Velde en Ruud Kuijer van de organisatie Moedige Moeders Goeree-Overflakkee. Foto: Adri van der Laan

Werk van Moedige Moeders Goeree-Overflakkee blijft hard nodig

GOEREE-OVERFLAKKEE – Volgende maand start Stichting Moedige Moeders Goeree-Overflakkee weer met een weerbaarheidstraining. "De beste plaats voor hen die in hun naaste omgeving te maken hebben met verslaving", aldus de mensen van deze organisatie.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Tien jaar geleden werd op Goeree-Overflakkee een werkgroep opgericht onder de naam van Moedige Moeders. Dit in navolging van een zelfde organisatie in Volendam. Daar besloot een groep 'moedige moeders' niet langer meer de problemen van een verslaafd kind binnen de deuren te houden, maar er samen over te spreken en actie te ondernemen. Dit in nauwe samenwerking met de overheid en hulpverleningsinstanties. Het vele alcohol- en drugsgebruik in Volendam gaf grote problemen binnen de gezinnen en in de maatschappij. Dezelfde problemen speelden ook op het 'witte' eiland Goeree-Overflakkee. Veel jongeren waren verslaafd aan drank en aan allerlei drugs. En ook hier was er een aantal moeders dat niet bij de pakken neer bleef zitten en een werkgroep oprichtte.

De situatie op het eiland rondom verslaafde jongeren is nog niet zoveel veranderd in vergelijking met de beginjaren van Moedige Moeders. Maar er zijn wel lichtpuntjes, zo blijkt uit een gesprek met twee mensen van de Stichting Moedige Moeders Goeree-Overflakkee. Wilma van der Velden en Ruud Kuijer van deze organisatie leggen uit dat het probleem van verslaving onder jonge en soms ook onder zeer jonge kinderen aanwezig blijft, "maar er is wel iets veranderd, want er zijn steeds meer ouders die er over durven te praten". Beiden zijn ze ervaringsdeskundigen, zoals de meesten die betrokken zijn bij de organisatie. Ze hebben ervaren dat het niet helpt als ze met hun zorgen rondom hun verslaafde kinderen alleen maar achter de voordeur blijven.

Aanvaarden

Voor ouders van verslaafde kinderen is het in het begin moeilijk te aanvaarden dat hun kind verslaafd is. Vervolgens proberen ze er alles aan te doen om er voor hun kind 'te zijn' en het hem of haar in alles naar de zin te maken. Sommigen gaan hierin zover, dat ze hun kind geld geven om aan de verslaving tegemoet te komen. "Er zijn er die gaan zelfs zover, dat ze voor hun kind drugs gaan kopen". Het lijden van deze ouders is groot en meestal is men geneigd de zorgen voor zichzelf te houden. Moedige Moeders wil juist voor deze mensen een gelegenheid bieden voor onderlinge ontmoetingen. De binnenkort te starten weerbaarheidstraining is hiervoor een ideale gelegenheid. Zowel Wilma als Ruud hebben ervaren dat het met 'lotgenoten' ervaringen uitwisselen een goede uitwerking heeft voor hen die dagelijks geconfronteerd worden met een verslaafde. Naast het uitwisselen van ervaringen, krijgt men ook handvatten aangereikt. Er wordt geleerd om op een gepaste wijze afstand te nemen van het gedrag van de verslaafde en ook hoe men meer voor zichzelf op moet komen, want niemand is erbij gebaat dat een verslaafde huisgenoot in de watten wordt gelegd. Dit ook ter bescherming van de andere gezinsleden.
Wilma van der Velden legt uit dat het nemen van wat afstand niet zo eenvoudig is, maar ze heeft van de Moedige Moeders geleerd om dit op een goede wijze te doen. "Je moet dingen anders gaan doen, loslaten en grenzen stellen". Ruud vult aan dat je "niet moet vergeten dat een kind vanwege zijn of haar verslaving gaat liegen, bedriegen en manipuleren. En hier is lastig mee om te gaan."

De Hoop

De weerbaarheidscursus wordt gegeven door iemand van De Hoop uit Dordrecht. Volgens Wilma en Ruud is het even een drempel die overgegaan moet worden om aan te sluiten bij een weerbaarheidscursus. Zeker omdat veel ouders door hun verslaafde kind in een isolement zijn geraakt. Maar de ervaring leert dat de cursus veel positieve effecten heeft. In een sfeer van anonimiteit komen doorgaans de verhalen los. Verhalen die soms wel emotioneel zijn, maar ze geven wel herkenning en opluchting. "Want ouders moeten zich vooral niet schuldig gaan voelen als ze een verslaafd kind in huis hebben". Het blijkt dat niemand - gelovig of ongelovig, bemiddeld of onbemiddeld – de garantie heeft dat verslaving zijn of haar deur voorbij gaat.

Naast deelnemers aan de weerbaarheidstraining, zoekt Moedige Moeders Goeree-Overflakkee ook vrijwilligers die het werk kunnen ondersteunen. De organisatie staat op verschillende braderieën en jaarmarkten met een kraam en ze verzorgen ook voorlichtingsavonden in de regio. Dus wie graag hierbij een handje wil helpen, is welkom bij de Moedige Moeders. Vooralsnog blijft hun werk hard nodig.

< in kader >

Weerbaarheidstraining

Op maandagavond 7 maart is de eerste avond, van in totaal vijf avonden, in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis. Inschrijven voor de training kan door op de website www.moedersgo.nl het inschrijvingsformulier te downloaden. Op deze site kan ook meer informatie worden verkregen. Moedige Moeders roept alle ouders uit de doelgroep op om deel te nemen aan de training.