Tuincentrum-eigenaar Albert van de Pol. Foto: Jaap Ruizeveld
Tuincentrum-eigenaar Albert van de Pol. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Albert van de Pol start tuincentrum in Ouddorp

OUDDORP - "Mijn lang gekoesterde droom wordt nu gerealiseerd", zegt Albert van de Pol. Het betreft de opening van de eerste fase van zijn tuincentrum op en in het complex van voorheen VOF Bloemenhandel M. Grinwis en Zonen aan de Dijkstelweg 28 te Ouddorp. Met dit bedrijf is hij een CV aangegaan. Aanstaande zaterdag 27 februari geldt er vanaf 9.00 uur een hartelijk welkom voor kopers, bezoekers en belangstellenden, die dan een kijkje kunnen nemen in het complex dat een totale metamorfose heeft ondergaan. De 40-jarige ondernemer uit Alblasserdam en zijn team zijn er dan klaar voor. De komende dagen is het overigens nog hard werken om de puntjes op de bekende i. te zetten. Maar met de gewaardeerde fantastische hulp en ondersteuning gaat het lukken.

Door Jaap Ruizeveld

Tussen al die bedrijvigheid, ter voorbereiding van de opening, is er even tijd om met de ambitieuze ondernemer te praten. Hij legt de verfkwast neer en schuift aan tafel. "Ja, het is een flinke uitdaging maar het vertrouwen op een succesvolle insteek is torenhoog. Met een binnen-vloeroppervlak van 800 vierkante meter en een buiten-inrichting die in de komende weken nog gestalte krijgt, willen Albert van de Pol en zijn team het tuincentrum op de kaart zetten. Voor wat het buitengebeuren betreft zal er vanaf medio april een keuze worden geboden uit zo'n 250 bomen. Allerlei fruit- en laanbomen. Struiken en heesters. Zeker ook aantrekkelijk voor hoveniers om dichtbij huis, in de eigen omgeving, hun keuze te kunnen bepalen, geeft hij aan.

Op eigen benen staan

Voordat de definitieve stap voor het eigen tuincentrum in Ouddorp gezet kon worden, is er een lange tijd van zorgvuldige voorbereiding aan voorafgegaan. Ruim 20 jaar werkte Van de Pol in de Alblasserwaard bij tuincentrum/kwekerij Visser op de hoveniersafdeling. Hij was bij alle activiteiten, van inkoop tot verkoop, betrokken. In die tijd groeide het verlangen om zelf een bedrijf te stichten. Ambitieus. Op eigen benen staan. Dat trok hem. Zeker ook voor zijn gezin. Binnen de MKB-branche legde hij een gewenst profiel neer. Etaleerde zijn opleiding. Informeerde naar overname-mogelijkheden. Gaf een gebiedsbegrenzing (regio) aan met voorkeur voor Zuid-Holland.

Zoeken naar match

Anderzijds melden bedrijven zich aan die hun vestiging stoppen of willen overdragen. En dan is het wachten op de match. Zo kreeg Van de Pol contact met Bloemenhandel M. Grinwis uit Ouddorp. "Even dacht ik nog dat het hier de provincie Zeeland betrof", bekent hij lachend. Albert bracht al eind 2013 zijn eerste bezoek aan het bedrijf van Grinwis & Zn. Dat het nu pas tot daadwerkelijke uitvoering komt is niet zo verwonderlijk, geeft Albert aan." Het is een flinke economische stap. Dat vereist - zoals ik al vertelde - zorgvuldigheid. Overleg met de bank omtrent financieringsmogelijkheden. Je moet een goed onderbouwde visie neerleggen. Dat alles is goed verlopen en wij staan nu pal voor de opening van ons tuincentrum".

Concept voortzetten

Op allerlei manieren zal aan marketing worden gedaan. De website wordt gebouwd. Het logo is gereed. En persoonlijk niet onbelangrijk: het zes kinderen tellende gezin Van de Pol wil graag op niet al te lange termijn zich ook in Ouddorp vestigen. Alles nieuw? "Nee, wij zullen het concept van bloemenhandel Grinwis voortzetten en ook de gevestigde merknaam daarbij hanteren. Het is voor onze klanten ook fijn dat er aan de Dijkstelweg een ruime parkeergelegenheid direct grenzend aan het tuincentrum beschikbaar is: We zullen ons zeker op enkele onderdelen extra profileren. Willen in goede contacten met onze bezoekers gerichte informatie geven en zullen een breed scala aan producten aanbieden. Een kleine, onvolledige opsomming van het assortiment: van kamerplanten tot snijbloemen, zaden, groenteplanten, bestrijdingsmiddelen, wanddecoraties, tuingereedschap, potten, pot- en tuingrond, enz. En vanaf medio april de al genoemde buitenproducten. Voor een (eigen) cadeau- (tuinbon) kan men ook bij Van de Pol terecht. Vraag naar onze servicemogelijkheden, besluit de nieuwe ondernemer. Het tuincentrum is op maandagmorgen gesloten en op de andere werkdagen geopend vanaf 9.00 uur.