Vooral voor de kleintjes is 't tijdens de lammetjesperiode een belevenis om een bezoekje aan de Mèkkerstee te brengen (meer foto's op www.eilandennieuws.nl). Foto's Hans Villerius
Vooral voor de kleintjes is 't tijdens de lammetjesperiode een belevenis om een bezoekje aan de Mèkkerstee te brengen (meer foto's op www.eilandennieuws.nl). Foto's Hans Villerius Foto: Hans Villerius

De Mèkkerstee bouwt verder aan haar toekomst

OUDDORP – Goed, de geboortegolf in de Mèkkerstee mag dan over haar hoogtepunt heen zijn en het merendeel van de verwachte lammetjes inmiddels zijn geboren, toch is het op de Ouddorpse zorgboerderij nog volop lammetjestijd en dus is er, zoals elk jaar om deze tijd, voor jong en oud weer volop vertier. Dat komt vooral deze week goed uit, nu het Voorjaarsvakantie is en gezinnen met kleine kinderen er dus de hele week terecht kunnen.

Door Hans Villerius

Voor de kleintjes is het altijd weer een feest om de knuffelhoek in te gaan, midden tussen de pasgeboren geitjes, om ze op schoot te nemen, te aaien en te knuffelen. Maar ook voor de ouderen is het er goed toeven vanwege de altijd gezellige sfeer, de uitstekende koffie met heerlijke appeltaart of het net zo lekkere ijs én de uiteenlopende kaassoorten, alles in eigen huis gemaakt.

Groei

Aan biologische geitenmelk is in Nederland, en zelfs in Europa, flink tekort. De vraag ernaar is zo toegenomen dat de huidige productiecapaciteit tekort schiet. Het is een gezond product, de consument vraagt er dan ook steeds meer naar, maar de productie van biologische geitenmelk is een arbeidsintensief proces.
De Mèkkerstee speelt daarop in door een gestage groei. De geitenbezetting in de stallen is nu op volle sterkte. En de kaasmakerij en de kaasopslag worden volledig vernieuwd. Momenteel wordt eraan gewerkt om een nieuwe installatie met joekels van ketels op te bouwen, waarmee in plaats van de huidige 2,7 miljoen liter straks zo'n 6 miljoen liter melk per jaar verwerkt kan worden. Een computergestuurde kaasmakerij, nu met een gesloten systeem, belangrijk voor hygiëne en voedselveiligheid, én naar de laatste eisen die worden gesteld.
Verder krijgt de Mèkkerstee er meer opdrachtgevers bij voor wie ze kaas mag maken. Naast de biologische geitenkaas en de jerseykaas produceert ze nu ook biologische koemelkkaas voor De Biostee in de Hoekse Waard, die met aansprekende kaasnamen verschillende smaken in de markt zet: Pittige tante, Oude knar, Jonge blom…
Om de zorgactiviteiten uit te breiden wordt ook het inpakwerk voor derden weer ter hand genomen. De Mèkkerstee was hiermee gestopt, maar omdat de zorgvragers dat als gemis ervaren, is besloten die draad weer op te pakken. Hiervoor moet alleen nog wel een nieuwe ruimte worden gecreëerd. En om 't voor bezoekers nóg leuker te maken, zal de cateringruimte van een nieuwe look worden voorzien en krijgt de catering een vernieuwde 'menukaart'. Bovendien komt er een nieuwe ruimte bij, die externe partijen de mogelijkheid biedt om in sfeervolle ambiance te vergaderen.
De Mèkkerstee blijft dus groeien. Iedereen is er welkom om een kijkje te nemen. zéker nu er nog volop lammetjes zijn een gezellig uitje voor jong en oud.

Afbeelding