Rob Reimering (l.) heeft per 1 februari jl. de Shoebar overgenomen van Wim Jansen (r.) Foto: Hans Villerius
Rob Reimering (l.) heeft per 1 februari jl. de Shoebar overgenomen van Wim Jansen (r.) Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jansen Shoebar na 37 jaar in andere handen

MIDDELHARNIS – Het was in januari jl. precies 37 jaar geleden dat Wim Jansen uit Schiedam naar Goeree-Overflakkee kwam en op het Zandpad in Middelharnis Jansen Shoebar begon. Als enige vakbekwame schoenhersteller in de regio werd hij een begrip op het eiland. Per 1 februari jl. is hij er echter mee gestopt. Toch wordt het ambachtelijke werk er onverdroten voortgezet. Nu door Rob Reimering. En ondanks dat 'ie al een zesje vooraan in z'n leeftijd heeft staan en er al 40 jaar vakervaring op heeft zitten, hoopt hij 't in Middelharnis nog een poosje vol te mogen houden.

Door Hans Villerius

Voor Wim Jansen was 't een hele stap om ermee te stoppen. Zóveel jaar in z'n eentje z'n winkel gerund, talloze schoenen – maar ook wel tassen, e.d. – van evenzovele klanten gerepareerd, een trouwe klantenkring over de vloer gehad, met liefde z'n vak uitgeoefend, en dit allemaal vaarwel te zeggen, da's geen kleinigheid. Toch moest het er een keer van komen.

Schoenmakersgeslacht

Wim komt uit een schoenmakersgeslacht en vormt daarin de vierde generatie. Hij is nu 66, maar een vijfde generatie volgt hem niet op. Het einde van decennialang schoenreparatie aan het Zandpad zat er dus aan te komen. Toch heeft Wim z'n best gedaan voor voortzetting van het bedrijf. Z'n klanten vroegen er ook om. En niet zonder resultaat. Via zijn leverancier heeft Wim contact gekregen met zijn opvolger, Rob Reimering, die aan de Lijnbaan in Rotterdam gediplomeerd schoenhersteller was. Daar kreeg hij echter te maken met een onteigeningsprocedure, zodat hij genoodzaakt werd zijn heil elders te zoeken. Dat werd dus Middelharnis.
Ook voor Rob was 't een hele stap om met zijn handel de stad te verlaten. Dat deed hij dan ook met pijn in het hart. Rob komt eveneens uit een schoenmakersgeslacht en is lang in loondienst geweest, eerst bij zijn vader, daarna bij zijn broers. Toen één van hen stopte met diens winkel aan de Lijnbaan, nam Rob deze over en werd hij hier zelfstandig ondernemer. Tot 1 februari. Sindsdien heeft hij z'n zaak op het platteland, in Middelharnis. En eerlijk gezegd bevalt 'm dat best. "De mensen zijn vriendelijk, fatsoenlijk, eerlijk, wachten op hun beurt en zijn relaxed. En als ik aan de machines sta te werken, hoef ik dat hier niet met ogen op m'n rug te doen, als je begrijpt wat ik bedoel…"

De voet als basis

Klanten – ze komen ook van Schouwen-Duiveland en van Tholen – kunnen in de winkel/werkplaats van Rob Reimering voor hetzelfde dienstenpakket terecht als voorheen bij Jansen Shoebar: schoenreparatie, sleutelservice, graveerwerk (naambordjes) en de verkoop van kleine gerelateerde artikelen zoals inlegzooltjes, e.d. Voor klanten verandert er dus nagenoeg niets. Alleen dat het winkelpand een opknapbeurt heeft gehad, dat de winkel nu ook tussen de middag open is en vrijdagsavonds tot 19.00 uur, en dat klanten er binnenkort ook kunnen pinnen.
Goed advies en begeleiding vindt Rob eveneens belangrijk. "Als klanten een schoen ter reparatie aanbieden, kijk ik altijd eerst of de schoen 't waard is om hersteld te worden. Als dat niet het geval is, adviseer ik eerlijk om de schoen niet meer te laten repareren. Ook zie je aan de slijtage van hak en zool of iemand verkeerd staat of loopt en daar adviseer je als ambachtelijk schoenmaker over." Een brok medische kennis over de voet en hoe de voetstap zich afwikkelt, hoorde bij het halen van het vakdiploma, vertellen Wim en Rob. "Met die kennis op zak vinden wij het niet vreemd als bijvoorbeeld dames na een aantal jaren op zúlke hakken te hebben gelopen – Wim geeft tussen beide handen een flinke afstand aan – rugklachten krijgen, knobbels aan de voeten of last van hun knieën hebben. Of het andere uiterste, het lopen op Sneakers met een platte zool zonder enige ondersteuning voor de voet. Een klein inlegzooltje adviseren doet dikwijls wonderen. Je voet is de basis van je lichaam, daar doe je alles op. Heel veel klachten zijn erop terug te voeren dat er met die basis iets mis is", leggen beide vakmensen uit.

Kwaliteit en service

"Gediplomeerd vakbekwaam schoenhersteller zijn, zoals Wim en ik, dat is echt een vak, een ambacht", benadrukt Rob. "Het is meer dan zooltjes plakken zonder al te veel kennis van zaken. Het betekent bijvoorbeeld dat je klanten niet naar de fysiotherapeut moeten nadat ze na het maken van een nieuwe hak aan hun schoen rugklachten kregen. Het gaat echt om kwaliteit en service. En dáárvoor komen klanten graag een volgende keer nog eens bij je terug."
Wim Jansen is zijn klanten er dankbaar voor dat ze dit al die jaren bij 'm zijn blijven doen. En Rob Reimering is blij dat op Goeree-Overflakkee voor schoenherstel nog steeds niemand van het eiland af hoeft.