Beginnende muzikantjes en koperblazers, daarvan zou het Jeugdconcours er meer op het podium willen zien. Foto: Hans Villerius
Beginnende muzikantjes en koperblazers, daarvan zou het Jeugdconcours er meer op het podium willen zien. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jeugdsolistenconcours verwelkomt graag beginnende muzikantjes en veel meer koperblazers

MELISSANT – Ongetwijfeld zullen momenteel heel wat jonge musici op het eiland zich aan het voorbereiden zijn op één van de grootste en langst bestaande muzikale evenementen op Goeree-Overflakkee: het Jeugdconcours te Melissant. Elk jaar wordt het er in het voorjaar gehouden, in de Melishof, ditmaal voor de 53e keer en gepland op zaterdag 16 april. Maar dit jaar wil het organiserende comité het roer een beetje omzetten. En eigenlijk ook een beetje terugzetten.

Door Hans Villerius

Vanouds is het Jeugdconcours, of Jeugdsolistenconcours, bedoeld voor kinderen die een muziekinstrument leren bespelen of die goed leren zingen, hetzij solistisch, hetzij in ensembleverband. De kinderen hoeven niet eerst een hoog niveau te hebben bereikt om mee te mogen doen. Aan elke jeugdige amateurmusicus, tot achttien jaar jong, biedt het Jeugdconcours graag een podium om voor publiek op te treden. En tegelijkertijd voor een deskundige jury, die aan iedere deelnemer een diploma uitreikt waarin op opbouwende wijze nuttige tips en adviezen worden gegeven om verder mee aan de slag te gaan in het muzikale spel.

Meer beginners

Van lieverlee is onder de deelnemers aan het concours een verschuiving ontstaan. In de loop der jaren werden jonge muzikanten meer en meer pas gestimuleerd om aan het Jeugdconcours mee te doen als ze op een hoger niveau zaten. Het resultaat is dat er nog maar weinig beginnende muzikantjes op het podium verschijnen. De concoursorganisatie wil graag dat dit weer anders wordt. Net als vanouds: weer veel meer kleintjes, die hun schreden nog niet zo ver in muziekland hebben gezet. Vandaar dat de organisatie van het Jeugdconcours de oproep doet aan muziekdocenten, muziekscholen, ouders van musicerende kinderen, fanfareorkesten en natuurlijk ook aan de jeugdige muzikanten zelf: stimuleer om mee te doen. Schroom niet maar meld je aan, schrijf je in!

Meer koperblazers

Maar er is nóg iets. Het lijkt er de laatste jaren op dat deelnemers aan het Jeugdconcours vooral jongeren zijn die orgel, piano of fluit spelen. Maar waar blijven toch al die jeugdige koperblazers, waarvan er op het eiland zo veel zijn: trompettisten, saxofonisten, kinderen die op de bugel of op de cornet spelen? Ook op hen, hun ouders, de muziekdocenten en de muziekverenigingen waarbij ze spelen, wordt een beroep gedaan om zo veel mogelijk aanmeldingen uit ook deze muzikale vijver richting het Jeugdconcours te laten gaan.
Er wordt heel wat energie in gestoken om dit te bevorderen. Het organiserend comité heeft twee externe enthousiaste vrijwilligers uit de eilandelijke hafabra wereld in de arm genomen die alle plaatselijke muziekverenigingen, harmonieën en fanfareorkesten op het eiland aan het prikkelen zijn om jeugdige leden deel te laten nemen aan het eilandelijke muziekconcours, hetzij solo, hetzij in groepsverband. Daarnaast is er voor het komende concours een extra, dus een vierde, jurylid aangetrokken, speciaal voor koperinstrumenten.

Leuke dag

Het bestuur en de organisatoren van het Jeugdconcours zijn er duidelijk over waaróm het zo mooi is om aan het concours mee te doen. "Het is prachtig om met elkaar muziek te maken en naar elkaars spel te luisteren. En hoe leerzaam is het wat de juryleden steeds over het spel van anderen vertellen tijdens de diploma-uitreikingen. Ook leer je er muzikale vriendjes of vriendinnetjes kennen. En het is natuurlijk ook ontzettend leuk als vaders en moeders, opa's en oma's, andere familieleden, buren of vriendjes en vriendinnetjes komen luisteren wanneer jij aan de beurt bent om te spelen. Gewoon een heel mooie en leuke dag, die prachtig is om te beleven! En wie het belangrijk vindt om iets te winnen: dat kan ook nog, want er zijn verschillende prachtige bekers, die bestemd zijn voor de deelnemers die binnen hun categorie de hoogste puntenaantallen halen. Kortom, het Jeugdconcours: een echte happening waar niet alleen Melissant, maar héél Goeree-Overflakkee bekend om is!"
Zie voor meer informatie, ook voor aanmelding: www.jeugdsolistenconcours.nl.