"We gaan met z'n allen voor een goede leefstijl en een preventieve aanpak. We gaan JOGG hier uitrollen"

Vervolg van de voorpagina

Onvoldoende gezonde voeding, te veel dik makende maagvullers en te weinig lichaamsbeweging zorgen ervoor dat jongeren een weinig vitale start hebben voordat ze het maatschappelijke leven ingaan.

Leefomgeving

Steeds meer gezondheids- en maatschappelijke instellingen maken zich daar zorgen om. En het is bureau JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) dat hier inmiddels een item van heeft gemaakt om mee aan de slag te gaan. Niet om rechtstreeks te werken aan gewichtsverlies bij jongeren, maar primair om te bevorderen dat zo veel mogelijk partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van jongeren in verbinding komen met elkaar en samen gaan werken in het creëren van een leefomgeving waarin het voor jongeren een aantrekkelijke, makkelijke en vanzelfsprekende keuze wordt om gezond(er) te leven. "Dat vereist niet alleen een verandering in de omgeving van jongeren, maar ook een verandering in inzicht, bewustzijn en houding", zo gaf namens bureau JOGG Andre van Schaveren donderdagavond aan. De presentatie 'Samen naar een gezonde jeugd' die hij verzorgde nam dan ook een prominente plek in tijdens de bijeenkomst in de Prins Maurits, waar Van Schaveren wethouder Gerrit de Jong ook een 'gemeentebord' overhandigde. Een soort straatnaambord dat symbool staat voor het feit dat de gemeente Goeree-Overflakkee meewerkt met het JOGG en nu dus een 'JOGG-gemeente' is.

Lokaal

"Het vraagt alleen wel politiek-bestuurlijk draagvlak om hier concreet invulling aan te geven", zo liet Van Schaveren tijdens zijn presentatie weten. "De bereidheid moet er zijn om erin te investeren. Daarnaast is het onmisbaar dat er een politiek-private samenwerking komt en dat preventie en zorg met elkaar worden verbonden." Ook wees hij op het belang van het inzetten van marketingtechnieken om de jongeren zelf "te verleiden" tot gezond gedrag. "JOGG richt zich op een lokale aanpak", benadrukte Van Schaveren, "en integraal, als een keten rondom gezonde jeugd". Door middel van themacampagnes zal speciale aandacht worden gevraagd voor items die ertoe doen als het gaat om een gezonde leefwijze. Bijvoorbeeld voldoende water drinken en lichaamsbeweging hebben, scholen en verenigingen stimuleren gezonde kantines te hebben, of een campagne die zich richt op het eten van voldoende verse groenten en fruit. Door op deze manier te werk te gaan, is in Dordrecht het overgewicht onder jongeren na verloop van tijd met 20 procent gedaald. En dat zou ook op Goeree-Overflakkee – die de 86e gemeente is die met JOGG meedoet – haalbaar moeten zijn. "Het feit dat er in totaal inmiddels 100 JOGG gemeenten zijn, geeft aan dat hier veel draagvlak voor is. We willen het verder uitbreiden, borgen en zorgen dat er resultaten komen!" aldus Van Schaveren, die daarbij aangaf dat het JOGG binnen de keten "bakken ondersteuning" biedt, kennisdeling, materialen, middelen, advies en begeleiding.
Te midden van de samenwerkende partijen in de lokale samenleving is er één functionaris, Ellen Jansen, die vanuit de gemeente als JOGG regisseur de verbindingen zoekt te leggen. Dat zal beginnen met het committeren van verenigingen om mee te doen. "Zij zijn heel belangrijke instrumenten in de leefomgeving van jongeren. Daarnaast is de gemeente een belangrijke partner om mee te denken, te faciliteren en eventueel financieel te ondersteunen", zo gaf Van Schaveren aan.

Brainstormsessie

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien en heeft aangehaakt bij JOGG. "We hebben dit inmiddels in het gemeentelijk beleid opgenomen en er een plan van aanpak voor gemaakt", liet wethouder De Jong tijdens de bijeenkomst weten. "We gaan met z'n allen voor een goede leefstijl en een preventieve aanpak. We gaan JOGG hier uitrollen".
Samen met maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld vanuit onderwijs, kinderopvang en sport, maar ook met het bedrijfsleven, wil de gemeente nu nadenken over hoe dit op Goeree-Overflakkee het best aangepakt kan worden. Tal van organisaties waren daarom uitgenodigd om tijdens de bijeenkomst van vorige week donderdag hierover na te denken en om tot vervolgstappen te komen.
Dat gebeurde tijdens een brainstormsessie, waarbij in groepsverband en vanuit verschillende invalshoeken nagedacht werd over diverse thema's die aan het onderwerp gerelateerd zijn. Wat binnen de groepen besproken was, werd aansluitend plenair naar voren gebracht. Opgemerkt werd bijvoorbeeld dat vanaf het twaalfde levensjaar signalering van overgewicht bij jongeren ontbreekt. Dat niet alleen jongeren, maar zeker ook de ouders betrokken moeten worden. Dat voorleven en enthousiasmeren heel belangrijk is. En ook dat er niet moraliserend moet worden opgetreden, maar inspirerend, coördinerend en in samenwerking met elkaar. "Faciliteer, mobiliseer en enthousiasmeer!" zo verwoordde één van de sprekers het.

Gave en opgave

In een korte reactie, ter afsluiting van de bijeenkomst, maakte wethouder De Jong duidelijk dat een en ander niet aan dovemans oren was gezegd. "We pakken het op. De gemeente heeft er een rol in. Gezondheid is een gave, maar ook een opgave. Ik denk dat we dáármee verder kunnen!"