Wethouder Gerrit de Jong en JOGG regisseur Ellen Jansen hebben zojuist het JOGG gemeentebordje ontvangen van Andre van Schaveren (l). Foto: Hans Villerius
Wethouder Gerrit de Jong en JOGG regisseur Ellen Jansen hebben zojuist het JOGG gemeentebordje ontvangen van Andre van Schaveren (l). Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Goeree-Overflakkee in de bres voor een vitale jeugd

MIDDELHARNIS – 'Samen naar een gezonde jeugd'. Zo heette de presentatie die afgelopen donderdagmiddag werd gehouden tijdens een bijeenkomst in de aula van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits te Middelharnis. Vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties waren hier samengekomen om na te denken over het vraagstuk hoe je overgewicht bij jongeren terug kunt dringen. Anders benaderd: hoe je jongeren (weer) gezonder leert leven.

Door Hans Villerius

Als gastheer opende rector Adam van Heest van de Prins Mauritsschool de bijeenkomst. Vanuit de eigen school kon hij vertellen hoe hier al een 'gezonde jeugd project' is gerealiseerd door de aula van de school mede te gaan gebruiken als gezonde kantine. Een kantine mag het predicaat gezond voeren als 75 procent van het aanbod voldoet aan het criterium gezond. Die slag heeft de Prins Maurits gemaakt en schoolleerlingen worden zelf ook betrokken bij het bereiden en verkopen van. Op die manier zijn ze meteen bewust met gezonde voeding bezig.

Overgewicht

Bekend is dat jongeren – maar dat geldt evenzeer voor ouderen – lang niet zo vitaal zijn als ze zouden moeten zijn, en ook zouden kunnen zijn. In plaats daarvan zie je veel overgewicht. De oorzaak hiervan ligt voor het belangrijkste deel in de manier van leven, zo viel vorige week in de Prins Mauritsschool te beluisteren.

>> Lees verder op pagina 15