Tijdens de aftrap van het project Muziekimpuls. Foto's: Hans Villerius
Tijdens de aftrap van het project Muziekimpuls. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Groen van Prinstererschool maakt werk van meer en beter muziekonderwijs

MIDDELHARNIS – Voor de Groen van Prinstererschool te Middelharnis was het dinsdagmiddag 9 februari zowel een muzikaal als een bijzonder moment toen de school de start beleefde van het project 'Muziekimpuls'. Dit drie jaar durende project beoogt meer en breder muziekonderwijs op alle basisscholen. Voor scholen die hierin willen investeren is er de subsidieregeling 'Impuls muziekonderwijs' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Samen met nog één andere school is de Groen van Prinsterer tot nu toe de enige school in de provincie die als zgn. Vroege Starter hiermee aan de slag gaat.

Door Hans Villerius

Om al dit schooljaar een impuls te geven aan het muziekonderwijs zijn er landelijk vijftien basisscholen geselecteerd die een vroege start maken met Muziekimpuls. Kunstgebouw Zuid-Holland heeft hiervoor in de provincie twee scholen benaderd, één in stedelijk gebied en één in plattelandsgebied. Vanuit connecties die de Groen van Prinstererschool al met Kunstgebouw Zuid-Holland had, werd de Middelharnisse school door Kunstgebouw gevraagd om als plattelandsschool mee te doen als Vroege Starter binnen het project. Daarnaast zijn er nog 13 basisscholen in het land die op deze manier hun muziekonderwijs op een hoger niveau gaan tillen. Met daarbij de bedoeling dat ze meteen inspiratie zullen bieden voor andere scholen. Iedere school zal vanuit de eigen visie en met de mogelijkheden van de eigen culturele omgeving invulling geven aan Muziekimpuls. Rode draad is echter een groot enthousiasme om muziek een stevige plek in het onderwijs te gaan geven.

Beter leven

Goed cultuuronderwijs is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen, voor hun eigen creativiteit, maar ook voor de creativiteit van de samenleving als geheel. Binnen de samenleving bestaat groot draagvlak voor cultuureducatie in het algemeen en voor meer en beter muziekonderwijs in het bijzonder. Onderzoek toont aan dat muziek maken een positief effect heeft op de schoolprestaties van kinderen. Ook draagt het bespelen van een instrument bij aan de motorische ontwikkeling van kinderen en bevordert het discipline en doorzettingsvermogen. Samen muziek maken geeft kinderen niet alleen veel plezier, maar leert ze ook rekening houden met anderen en stimuleert de ontwikkeling van sociale- en emotionele vaardigheden. "Muziek geeft een beter leven", zo heeft neuropsycholoog Erik Scherder het eens verwoord.

Ambitie

De grote wens van de Groen van Prinstererschool is dan ook om al haar 185 leerlingen te laten zien wat muziek voor hen kan betekenen én om hen met hoofd, hart en handen muziek te laten beleven. Daarom wil de school een flinke impuls geven aan muziekonderwijs en neemt ze graag deel aan het project Muziekimpuls. "Op school wordt al wel wat met muziek gedaan, maar het kan breder en professioneler", zegt directeur Ankie van Wageningen van de Groen van Prinstererschool. "We willen het muziekonderwijs naar een hoger plan tillen en leerlingen kennis laten maken met muziek in de breedste zin van het woord. We krijgen hiervoor een subsidie van € 5.000, maar ook de school zelf moet er eenzelfde bedrag in investeren. We doen dat echter graag."

Deskundigheidsbevordering

Leerkrachten krijgen de komende jaren meer kennis en vaardigheden aangereikt, trainingen die verzorgd worden door Kunstgebouw, om hun muzikale vaardigheden te vergroten, om muziek te leren inzetten bij de dagelijkse routines in de groep, om muziek te laten aansluiten bij de andere vakken. Muziekexperts gaan bij de muzieklessen helpen. De lessen zullen bestaan uit zingen, ritmische patronen verkennen, componeren en improviseren, muziekinstrumenten bespelen en naar muziek luisteren. Leerlingen bezoeken verschillende muziekpodia. Ook leren zij zelf muziekpresentaties houden tijdens projectweken en tijdens het werken met thema's.

Aftrap

In het project Muziekimpuls wordt gezocht om binnen- en buitenschools muziekaanbod aan elkaar te verbinden. Daarom zal de Groen van Prinstererschool samenwerken met Koninklijke Muziekvereniging Sempre Crescendo te Middelharnis, die naast de school is gevestigd. De muziekvereniging geeft al jaren kennismakingslessen. En ook toen vorige week in Middelharnis de aftrap werd gegeven aan Muziekimpuls, leverde Sempre Crescendo daar een bijdrage aan, samen met Muziekschool Goeree-Overflakkee. Hiervan gaven docenten diverse workshops, zowel in gebouw 'De Notenkraker' als in de Prins Maurits scholengemeenschap, die graag voor deze muzikale happening een lokaal en de aula beschikbaar stelde.
Tijdens de workshops maakten de basisschoolkinderen kennis met blokfluit, dwarsfluit, viool, harp, trompet en diverse soorten slagwerk, zoals pauk, xylofoon en marimba. Maar ook kwamen ze spelenderwijs in aanraking met aspecten als ritme, toon maken en concentreren. Nadat de workshops klaar waren, was er het moment dat alle groepen van de Groen van Prinstererschool tijdens een soort concert lieten horen wat het resultaat was van wat deze middag was geleerd. Ook ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden waren hiervoor uitgenodigd en de aula van de Prins Mauritsschool zat stampvol, zo veel belangstelling was er. Als dit toonaangevend mag zijn, staat nu al vast dat drie jaar Muziekimpuls een succes wordt!

Zie voor meer informatie www.cultuurparticipatie.nl. En zie voor een filmpje www.eilandennieuws.nl.

Muziek en muziekinstrumenten, voor groot en klein. Foto: Hans Villerius