Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Brugklassers weten wel hoe ze het eiland moeten promoten

MIDDELHARNIS – Een versierde cupcake, een krakeling of een plak kruidkoek? Het 'Goedereede-groepje' had er wel werk van gemaakt. De vier havo-eersteklassers vertelden hoe ze hun stadje promoten – door onder meer een website en een folder – en trakteerden hun ouders en die van hun klasgenoten niet alleen op een wetenswaardige quiz, maar ook op iets lekkers uit Goedereede. De presentatie, afgelopen donderdagavond in het schoolgebouw van de Prins Maurits (PM), kwam aan het eind van het project 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'.

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Het project begon vorig jaar met een bijeenkomst in het Rondeel. Daar legden de wethouder en enkele medewerkers van eilandmarketing uit waarom het eiland meer op de kaart gezet moet worden. De leerlingen, brugklassers van de PM, kregen vervolgens de opdracht om zelf aan de slag te gaan met de promotie van het eiland. De resultaten daarvan presenteerden ze vorige week aan hun ouders.

"We hebben er tien lessen aan gewijd", vertelde het 'Goedereede-groepje'. "Het was heel leuk om te doen. Hier, een strookje met de website die we gemaakt hebben. Goed bewaren, en neem eens een kijkje. We zouden het leuk vinden als u een reactie achterlaat op de website." De ouders kregen verder te horen dat Goedereede een rijke geschiedenis – van ruim zevenhonderd jaar – en veel monumentaals te bieden heeft. In vergelijking met Stellendam en Melissant kwam het stadje er goed uit, volgens de leerlingen. "Veel mooier en veel meer mogelijkheden."

Een ander groepje had een kaart van Goeree-Overflakkee gemaakt met daarop vlaggetjes voor alle dorpen. Ook hier kregen de ouders quizvragen. Wie het antwoord goed had kreeg een prijs: een 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!'- bidon of een –pen. Dit groepje had een Instagram-account gemaakt en al 78 volgers gescoord. Interviews met jongeren hadden veel positiefs opgeleverd over Goeree-Overflakkee: erg mooi, gezellig, leuk, rust, ruimte. Het zou allemaal nog beter zijn als er een McDonald's was.

Een derde groepje had een project gemaakt van het promotieteam Goeree-Overflakkee. Het team, dat momenteel vijfentwintig leden telt, deelt tasjes met informatie over het eiland uit tijdens evenementen. Nieuwe leden zijn welkom. Volgens het groepje kunnen jongeren enthousiast worden gemaakt via posters en flyers.

De presentaties – knap gedaan, volgens een van de ouders – toonden aan dat er verschillende promotiekanalen zijn: folders, website, social media, filmpjes, et cetera. "Dit is projectonderwijs", aldus docent M. Vercammen van de PM. "Wat dat is? Leren buiten de school, onderzoek doen, samen leren en dat alles aansluitend bij de eigen interesses. Het project 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!' is heel goed bevallen. Inderdaad heel knap wat de brugklassers hebben gepresteerd."