Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Eyeopeners op beroepenmarkt

MIDDELHARNIS – In de drukte loopt de 13-jarige Joris Mijnders tussen de kramen. "Ik heb links en rechts rondgekeken en er wel wat van opgestoken. Ideeën voor de toekomst? Een beetje." Voor Joris is het al duidelijk: hij wil akkerbouwer worden. Veel leeftijdgenoten weten echter nog niet wat ze willen worden en vinden het dus moeilijk om een profiel te kiezen. De beroepenmarkt in het schoolgebouw van de Prins Maurits, vorige week dinsdag, was bedoeld om wat helderheid te geven. Zowel vervolgopleidingen als eilandelijke bedrijven, circa vijfentwintig in totaal, waren er om de keuze van de scholieren te vergemakkelijken.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het was de tweede keer dat de beroepenmarkt plaatsvond. De organisatie was in handen van de gemeente Goeree-Overflakkee en de drie scholen voor voortgezet onderwijs op het eiland: Edudelta College, RGO en Prins Maurits. De markt was bedoeld voor de leerlingen van de tweede klas vmbo en mavo, die dit jaar het profiel moeten kiezen waarmee ze hun diploma hopen te halen én waarmee ze voorsorteren op een vervolgopleiding en een bepaald beroep.

"We besteden tegenwoordig veel aandacht aan de loopbaanoriëntatiebegeleiding: LOB", zegt André Kastelein, decaan van de Prins Maurits, die de beroepenmarkt samen met zijn collega Tessa van Wijk heeft voorbereid. "Het is de bedoeling dat leerlingen zich zo vroeg mogelijk oriënteren, niet alleen aan de hand van folders, maar vooral door daadwerkelijk kennis te maken. Daarom zijn hier diverse scholen én bedrijven. Kijk, daar staat het Zadkine met informatie over de ICT-opleiding, maar IC Automatisering is er ook. De zorgopleiding staat naast tandarts Ten Voorde, de bouwopleiding bij bouwbedrijf Van Huizen. En ga zo maar door. Dat zorgt voor eyeopeners en kan helpen bij het bepalen van het profiel."

Het is een drukte van belang op de beroepenmarkt. Honderden leerlingen en hun ouders laten zich informeren. Bijvoorbeeld bij reclamebureau Sfa Print, dat heel toepasselijk naast de stand van het Grafisch Lyceum staat. "Wij willen inspireren, de bezoekers in contact brengen met ons creatieve vak", zegt Alex van Kampen, die met zijn opvallend aangeklede kraam ('Vol (on)gewoon prikkelende ideeën') veel aandacht trekt en volop kan informeren over wat er bij een bureau als Sfa Print gebeurt.

Aan de overkant staat Machinefabriek Steketee uit Stad aan 't Haringvliet. "We vertellen wat we doen, in de landbouwmechanisatie, en wat voor mensen we nodig hebben", zegt Ilse Besseling van het bedrijf. "We hebben een fabriek met ongeveer veertig werknemers. Het is voor ons niet gemakkelijk om stagiaires te vinden en we hebben momenteel vijf vacatures." Wie weet komen bezoekers van de beroepenmarkt op het idee om eens die kant op te kijken. Joris Mijnders is ook bij de stand van Machinefabriek Steketee geweest. Interessant, vindt hij. Het heeft immers wel wat te maken met het beroep dat hij wil gaan beoefenen: akkerbouwer.

De beroepenmarkt is een groot succes. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks fenomeen wordt.