Een activiteit van Alzheimer Nederland, afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.
Een activiteit van Alzheimer Nederland, afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard. Foto: PR

Alzheimer Nederland heeft op Goeree-Overflakkee een actieve afdeling

GOEREE-OVERFLAKKEE – Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, komt steeds vaker voor. En dat zal de komende jaren niet veranderen. Hoe herken je het? Hoe ga je ermee om? Hoe ga je ermee om als je partner het krijgt? En ook: hoe maak je het bespreekbaar en haal je het uit de taboesfeer? Alzheimer Nederland heeft antwoorden op dit soort vragen. Gelukkig is er ook in de regio een afdeling van Alzheimer Nederland actief: de afdeling Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

Door Kees van Rixoort

Dementie is een verzamelnaam voor een aantal progressieve hersenziektes, die je ook al op jonge leeftijd kunt krijgen en die je steeds afhankelijker maken. Er zijn ongeveer vijftig vormen van dementie, waarvan Alzheimer de bekendste en meest voorkomende is. Het doel van Alzheimer Nederland is om dementie de wereld uit te krijgen. Dat is echter een utopie. Dan komt het volgende doel in zicht: ervoor zorgen dat de kwaliteit van leven van iemand met dementie zo hoog mogelijk is. Dat geldt ook voor zijn of haar naasten, want dementie heb je nooit alleen, zoals Alzheimer Nederland het omschrijft.

Alzheimer Nederland biedt een luisterend oor via de Alzheimer Telefoon, die zeven dagen per week bereikbaar is. Het gratis nummer is 0800-5088. Alzheimer Nederland is ook belangenbehartiger en opleider van de bestuursleden en andere vrijwilligers van de afdelingen in het land. Ook op Goeree-Overflakkee.

De afdeling telt zeven bestuursleden en drie vrijwilligers. Die zorgen samen voor een gevarieerd aanbod van activiteiten. Zo is er elk jaar in september de Wereld Alzheimer Dag. Elke eerste woensdag van de maand kunnen mensen met dementie en hun partners terecht in het Alzheimer Café. Het aantal bezoekers is gemiddeld 25, met uitschieters naar boven en naar beneden. Doorgaans is er een spreker die de bezoekers informeert over een onderwerp dat met de ziekte te maken heeft. Daarnaast kan men advies krijgen en lotgenoten spreken. Er is ook altijd een boekentafel in het Alzheimer Café. De afdeling kondigt de laagdrempelige bijeenkomsten aan in de pers. De bezoekers ervaren het Alzheimer Café (in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis) als waardevol en zinvol.

De afdeling heeft ook contact met de casemanagers dementie, die de zorg vormgeven, en draait mee met de ketenzorg. De afdeling gaat basisscholieren (leeftijd 8-10) informeren over dementie. Dit aan de hand van het boek 'Mijn oma Margriet', dat meestal veel vragen en verhalen oplevert in de klas. En daar is het de afdeling van Alzheimer Nederland om te doen. Informeren van het publiek gebeurt ook op bijvoorbeeld (gezondheids)beurzen en een consumentenbeurs als Vision.

Net zoals de landelijke organisatie doet de regionale afdeling van Alzheimer Nederland aan belangenbehartiging voor mensen met dementie en hun naasten. Zo is de afdeling in gesprek met de gemeente Goeree-Overflakkee om meer aandacht voor geheugenproblematiek te genereren en toe te werken naar een 'dementievriendelijke gemeente'. Dat is nodig omdat dementie toeneemt en mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, zo nodig met behulp van mantelzorg.

De eilandelijke afdeling kan nieuwe bestuursleden en andere vrijwilligers gebruiken. Drie bestuursleden zetten er namelijk na een lange periode een punt achter: Cor Besuijen, Krijn de Leeuw en Nella van der Sluijs. Wie een vacature wil invullen, kan contact opnemen met Cor Besuijen, telefoon 0187 485344. Nieuwe bestuursleden en andere vrijwilligers krijgen gratis scholing.