De test van de noodpompen.
De test van de noodpompen. Foto: Mirjam Terhoeve

Mobiele noodpompen werken naar tevredenheid

OUDE-TONGE – Groot materiaal en veel mankracht vorige week bij de Sluis van Oude-Tonge. Het Waterschap Hollandse Delta testte de nieuwe mobiele noodpompen, die zullen worden ingezet wanneer het Volkerak-Zoommeer wordt gebruikt als extra waterberging bij extreme regenval. Wanneer er sprake is van een dergelijke situatie, worden de sluisdeuren gesloten en dat betekent dat het water uit het havenkanaal tijdelijk niet weg kan. Om een te hoog waterpeil in het havenkanaal en in de haven te voorkomen, wordt het overtollige water middels de noodpompen in het Volkerak gepompt.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Op 28 januari werd het Volkerak-Zoommeer officieel, als grootste waterberging van Nederland, geopend door de minister van infrastructuur, Melanie Schultz van Haegen. Mocht het nodig zijn, dan kan er maar liefst 200 miljoen kuub extra water geborgen worden. Dit is nodig in een situatie van zwaar weer in combinatie met hevige regenval. Dan worden immers de Haringvlietsluizen gesloten en kan het water uit het Haringvliet en het Hollandsch Diep niet wegstromen naar zee. Het waterpeil in deze rivieren kan dan stijgen tot een ongewenst hoog niveau. Daarom zijn in dit gebied maatregelen nodig om het rivierwater in deze situatie tijdelijk te kunnen bergen. Het Volkerak-Zoommeer is daar prima voor geschikt, maar uiteraard moesten er daarom wel de nodige maatregelen worden getroffen. Zo kregen onder andere de dijken rondom het meer een nieuwe bekleding, een aantal sluizen werden vernieuwd of verbeterd en er werden opstelplaatsen voor mobiele pompen gerealiseerd. Dit gebeurde onder andere bij Oude-Tonge en Ooltgensplaat. Vorige week werden de mobiele pompen getest en men was tevreden over het resultaat.

Wanneer een bovengenoemde situatie zich voordoet, zal het water in het Volkerak ongeveer een meter stijgen en zullen de sluisdeuren in Oude-Tonge en in Ooltgensplaat worden gesloten. Dit heeft tot gevolg, dat de poldergemalen De Haas van Dorsser en De Eendracht bij Oude-Tonge en het poldergemaal Het Oude Land bij Ooltgensplaat, niet op de normale manier hun water kunnen lozen in de havens. Deze zouden dan kunnen overlopen. Daarom heeft het Waterschap afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat om pompen beschikbaar te stellen om het overtollige water te kunnen afvoeren over de sluisdeuren heen. Voor Oude-Tonge zijn er twee pompen aangeschaft en voor Ooltgensplaat is er één exemplaar. Daarnaast is besloten om de sluisdeuren in Oude-Tonge te vervangen door nieuwe en de sluisdeuren in Ooltgensplaat zullen worden opgeknapt, zodat ze de havens goed afsluiten. Tot het zover is, zijn er tijdelijke voorzieningen getroffen.

De pompen zijn inmiddels gearriveerd en vorige week zijn ze getest. Er is gekozen voor een systeem met mobiele noodpompen. Deze pompen zijn geïnstalleerd in containers, die centraal op het eiland zijn geplaatst. Indien nodig kunnen ze per vrachtwagen in een mum van tijd naar de sluizen worden gereden. De pompen zelf worden aan drijvers in het water gehangen. Daaraan worden flexibele slangen bevestigd, die over de sluisdeuren kunnen worden geplaatst. Het aandrijvingssysteem zit in de container en wordt van daaruit bediend. Als alles volgens plan verloopt, kan het hele systeem binnen enkele uren werkzaam zijn.

Uiteraard hoopt het Waterschap dat ze weinig tot nooit nodig zullen zijn, maar mocht er zich een gevaarlijke situatie voordoen, dan kan men in ieder geval binnen de kortst mogelijke tijd in actie komen.

Afbeelding