Links Leontine Verolme en Peta Grootenboer en rechts Makelaar Marcel Bal en Lucas Hartong bij de opening van de winkel 'Koop de Goede Hoop'.
Links Leontine Verolme en Peta Grootenboer en rechts Makelaar Marcel Bal en Lucas Hartong bij de opening van de winkel 'Koop de Goede Hoop'. Foto: Adri van der Laan

Ugandawinkel 'Koop de Goede Hoop' geopend

MIDDELHARNIS – Zaterdagmiddag werd de 'pop-up-winkel' Koop de Goede Hoop geopend aan de Schoolstraat in Middelharnis. Geen gewone winkel met tweedehandsspullen, maar een Ugandawinkel waar in de komende tijd tweedehandskleding en boeken worden verkocht om twee deelnemers aan de Muskathlon in Uganda te ondersteunen. Natuurlijk allemaal voor 'het goede doel'.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Leontine Verolme en Peta Grootenboer gaan in mei van dit jaar de Muskathlon in Uganda lopen. Voor de organisatie Compassion lopen ze een halve marathon en elk hebben ze 10.000 euro sponsorgeld nodig om "kinderen te redden uit de armoede". Hiervoor organiseren ze veel activiteiten. Zo werd er op 5 december vorig jaar een markt gehouden op het Diekhuusplein, waarvoor voor veel tweedehandsspullen waren ingezameld en verkocht. Maar er bleven ook nog heel veel spullen over. Graag zou men ook deze spullen verkopen.
Er werd gekeken naar een geschikt pandje om enkele maanden te gebruiken om de voorraad te verkopen. Ook Marcel Bal Makelaardij werd per mail benaderd en hij reageerde direct positief. Hij had wel een pand beschikbaar voor een paar maanden. "We hebben nog even geïnformeerd, maar Marcel begreep écht dat het niets mocht kosten, omdat het voor het goede doel was", legde Leontine Verolme zaterdagmiddag bij de opening van het pand uit. Het voormalige pand van Wicosoft aan de Schoolstraat in Middelharnis is het onderkomen geworden van de Ugandawinkel. De initiatiefnemers zijn dan ook heel blij met het aanbod van Marcel Bal.

Veel vrijwilligers zijn een paar weken aan de slag gegaan om het pand geschikt te maken. Verder werd er een prijsvraag uitgeschreven voor een originele naam voor de nieuwe winkel.

Winnaar van de prijsvraag werd Lucas Hartong uit Sommelsdijk. 'Koop de Goede Hoop' was zijn inzending. Als beloning mocht hij een ludieke openingshandeling verrichten: een toast uitbrengen op het initiatief met drie verschillende kleuren likeursiroop. De drie kleuren komen voor in de vlag van Uganda. Zwart staat voor de bevolking van Afrika "een donker continent, omdat er veel bloed gevloeid was en daarom de rode kleur ook voor de pijn die er is geweest. Verder geel voor de vreugde en blijdschap", aldus Hartong. Er staat ook een vogel op de vlag: een grijze kraanvogel. Hij heeft gouden veren als kroon boven zijn hoofd. "Symbolisch: een paar grijze vogels naar Uganda als koningskinderen. Om iets te laten zien van Christus". Lukas Hartong wenst hen veel succes bij hun prestatie.

Bij 'Koop de Goede Hoop' is een grote voorraad tweedehandskleding en boeken verkrijgbaar. De Ugandawinkel is te vinden op de hoek van de Hoflaan en de Schoolstraat in Middelharnis.