Twee onderscheidingen speldde burgemeester Grootenboer bij Jan Dorsman op de revers. Foto: Hans Villerius
Twee onderscheidingen speldde burgemeester Grootenboer bij Jan Dorsman op de revers. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Twee onderscheidingen voor brandweerman Dorsman

OOLTGENSPLAAT – Bijna neemt hij afscheid van de vrijwillige brandweer, Jan Dorsman uit Ooltgensplaat, maar afgelopen vrijdagavond werd hij al in het zonnetje gezet, toen de Plaatse blusgroep haar jaarvergadering, of korpsavond, hield. Bij die gelegenheid was het dat hij, vanwege zijn langdurige inzet voor de samenleving, 31 jaar lang, een Koninklijke Onderscheiding kreeg uitgereikt. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, waarvoor burgemeester Ada Grootenboer hem de bijbehorende decoratie opspeldde.

Door Hans Villerius

Maar hij kreeg nóg een onderscheiding: de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Ook aan deze is de naam van Koning Willem-Alexander verbonden en ook deze speldde de burgemeester vrijdagavond Dorsman op de revers.
In 1985 begon Dorsman zijn brandweercarrière, na eerst aan de B.B. verbonden te zijn geweest. Bij de brandweer behaalde hij de diploma's Brandwacht, Brandwacht 1e klas, Hoofdbrandwacht, Onderbrandmeester en Brandmeester. Al jarenlang is hij tweede bevelvoerder bij blusploeg Ooltgensplaat. Daardoor is hij een drijvende kracht bij zowel operationeel optreden als bij activiteiten daarbuiten. Ook verzorgt hij een deel van de administratie van de operationele blusploeg. Daarnaast is hij coördinerend bevelvoerder bij de Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire eenheid. Op 1 maart 2016 neemt Dorsman afscheid. "Het was een geweldige tijd!", zo vatte hij vrijdagavond alvast zijn 31-jarige brandweerperiode samen.
Overigens sprak niet alleen de burgemeester haar waardering uit voor Dorsmans inzet maar ook plaatsvervangend Directeur Douane, Arie Jager, deed dat. Dorsman werkt bij de Douane en Jager was speciaal voor Dorsmans decoratie vanuit Zoetermeer naar Ooltgensplaat gekomen. Jager maakte graag van de gelegenheid gebruik om hardop te zeggen dat Dorsman binnen de Douane eveneens een zeer gewaardeerde collega is. "Bij de brandweer stop je binnenkort, maar ik ben blij dat je dat bij de Douane nog niet doet!"