Jan Klein met zoon Roeland.
Jan Klein met zoon Roeland. Foto: PR

Drie Michelinsterren sieren zijn loopbaan

Voormalig topkok Jan Klein kookt in Ouddorpse Beachclub 't Gorsje

OUDDORP – Vrijdag 5 februari komt voormalig sterrenkok Jan Klein (66) op uitnodiging van eigenaar Pieter v.d. Kruk naar Beachclub 't Gorsje in Ouddorp, om daar eenmalig een demonstratie te presenteren van zijn kunnen op culinair gebied met een uitgebreid 5 gangen midwinter-menu. Ongetwijfeld een show die zal laten zien waarom Jan Klein in de periode 1990-2014 in drie verschillende restaurants een zo fel begeerde Michelinster verdiende. Het werd steeds een regionaal vermaarde locatie. Een familiebedrijf met Jan Klein achter het fornuis, bijgestaan door zoon Roeland en Lies Klein als gastvrouw.

Door Jaap Ruizeveld

Is die wetenschap op zich al een trekker van formaat, het wordt uniek te weten dat het hier om een geboren en lange tijd getogen inwoner van Ouddorp gaat. Klein stond lange tijd in de lijst van Nederlands top-chefs. Naast grote namen als Paul Fagel (Arsenaal), Robert Kranenborg, Fred Mustert, Julius Jaspers en Erik van Loo (Parkheuvel). Een gesprek met Jan Klein is een genoegen. Hij is bescheiden, maar wel trots op zijn successen. In 2014 kwam er een voortijdig eind aan zijn reeks culinaire - met Michelinsterren bekroonde - carrière.

Vakmanschap

Klein is aan de Vrijheid (het westen van Ouddorp) geboren. Woonde ook nog enige tijd aan de Oude Nieuwlandseweg. Zijn vader werkte bij de toenmalige EMGO. Na de lagere school bezocht hij de ULO in Stellendam. Hij was bij inschrijving de eerste leerling. Aansluitend maakte hij enkele omzwervingen. Behaalde vakdiploma's en volgde drie wintercursussen om aanvullende getuigschriften te krijgen, zodat hij als zelfstandige ondernemer aan de slag kon gaan. Het was het begin van een gelauwerde levensfase waarin hij in drie restaurants, respectievelijk in Zwijndrecht, in Hendrik-Ido-Ambacht en in Rijsoord/Hermitage er steeds in slaagde om een Michelinster in de wacht te slepen. Dat alles getuigde van vakmanschap. Ook van ondernemerskwaliteiten. Immers bij het overstappen van de ene naar de andere locatie nam Klein steeds een pand over en begon op de nieuwe stek opnieuw met zijn culinaire creaties.

Erkenning

"De Michelinster is een mooie erkenning", geeft hij aan. Zeker als je als kok er in totaal drie verwerft zie je het als wat een Award of Oscar-onderscheiding is in andere branches. Daar ben je blij om. Het komt onverwacht. De eerste keer dat ik het hoorde, dacht ik nog aan een grap. Je kan je er immers niet op voorbereiden. Je weet niet wanneer de deputatie in je restaurant komt. Doorlopend een goede prestatie neerzetten is derhalve een must. Inderdaad zie je dat na publicaties over de toegekende Michelinster de belangstelling voor het restaurant toeneemt. Je zet het restaurant op de kaart. Dat gold destijds in veel grotere mate dan nu, omdat er in de loop der jaren veel restaurants zijn bijgekomen. De concurrentie werd groter.

Voortijdig einde

Medio 2014 kwam er een voortijdig eind aan de imponerende loopbaan. De economische crisis had al geruime tijd een stempel gedrukt op het aantal bezoekende gasten. Ook de vestiging van een hotel en een ander restaurant op korte afstand van het restaurant Hermitage in Ridderkerk/Rijsoord beïnvloedden de bezoekersaantallen. Een ontwikkeling die snel om zich heen greep. De omzet haalde geen rendabele cijfers meer. "Daar kwam bij dat ons restaurant was gevestigd in een groot en monumentaal pand. Als huurder waren wij verantwoordelijk voor het onderhoud. De kosten namen sterk toe. Je zag het aankomen. Het was geen leuk vooruitzicht. Het was niet anders. Medio 2014 moesten wij de spreekwoordelijke stekker er uit trekken. Er was in eerste instantie een koper, maar die haakte af na een verdubbeling van de verkoopwaarde na taxatie. Zoon Roeland had inmiddels een langgekoesterde wens in vervulling gebracht en vertrok naar het Portugese Quinta do Lago, waar hij als executive chef in een viersterren resort werkt.
Wij zijn er al twee keer op bezoek geweest", vertelt Klein.

Flammkuchen

Lies en Jan Klein (echtpaar kreeg 4 kinderen) wonen nu in het huis van zoon Roeland in Rijsoord (Ridderkerk). Jan ondersteunt het werk van zoon Alex bij het importeren van Flammkuchen. Een tarte flambée is een gerecht uit de Elzas, de Palts en Baden. De tarte flambée heeft een bodem van dun brooddeeg die met crème fraîche, uien en reepjes spek is belegd. Vrijdag 5 februari zal Jan, desgevraagd, in Beachclub 't Gorsje nog een keer, nu met een 5 gangen midwinter-menu, zich manifesteren. Een culinaire prestatie neerzetten waarvoor reeds veel belangstelling bestaat. Een happening in samenwerking met het Chileense wijnhuis Casa Silva. Wil je er bij zijn, dan is snelle aanmelding geboden. (Beachclub 't Gorsje, Brouwersdam 2 Ouddorp, tel. 0187 684612).