Een kijkje in de Entreeklas: meer rust en persoonlijke aandacht. Foto: Hans Villerius
Een kijkje in de Entreeklas: meer rust en persoonlijke aandacht. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Entreeopleiding nu ook op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor jongeren vanaf 16 jaar die geen Vmbo-diploma of startkwalificatie hebben maar toch graag een vak willen leren, werkervaring op willen doen en een diploma willen halen is er op Goeree-Overflakkee sinds kort de Entreeopleiding. Hiermee kunnen leerlingen zonder vooropleiding na één jaar doorstromen naar een MBO-opleiding niveau twee of naar de arbeidsmarkt. De opleiding wordt in Middelharnis gegeven.

Door Hans Villerius

Het initiatief van de Entreeopleiding op Goeree-Overflakkee komt van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits en het Albeda StartCollege, beide te Middelharnis. De twee scholen werken al jaren samen op het gebied van Entreeonderwijs (voorheen AKA). Deze onderwijsvorm was er dus al wel op het eiland maar het was niet zeker of dit behouden zou blijven, terwijl dat zeer gewenst is. Daarom hebben de PM en het Albeda zich hiervoor ingespannen. Een samenwerkingsovereenkomst waarbij Albeda en PM een mix hebben gemaakt wat betreft de uitvoering van theorie en praktijk.

Entreeopleiding

Door uiteenlopende omstandigheden kan het gebeuren dat leerlingen niet langs reguliere weg het Vmbo-diploma behalen, terwijl ze daar wel voldoende capaciteiten voor hebben. Ook kunnen sommige leerlingen vanuit het praktijkonderwijs meer aan dan wat praktijkonderwijs ze biedt. De ervaring leert dat wanneer het onderwijs op een andere manier wordt gegeven, deze leerlingen even gemotiveerd als succesvol zijn. Ze zijn alleen meer gebaat mij maatwerk. En dat biedt de Entreeopleiding. Kijkend naar de individuele mogelijkheden wordt dáár vooral op ingestoken en wordt er gebruik gemaakt van de aanwezige talenten.

De Entreeopleiding is een combinatie van les op school en stages in de praktijk. De Entreeklas heeft een bescheiden aantal leerlingen. De klas bestaat steeds uit dezelfde leerlingengroep en kent meer rust. Dat wordt duidelijk als positief ervaren, evenals de net wat meer persoonlijke aandacht die de leerlingen krijgen. Ze hebben zo veel mogelijk dezelfde (basis)vakken en opdrachten, maar krijgen ook werknemersvaardigheden. Enerzijds werken de leerlingen op eigen tempo en niveau, anderzijds trekken ze toch gezamenlijk op. Maar ook 'leren door te doen' blijkt een succesvolle lesformule te zijn. "En daar bestaan op Goeree-Overflakkee veel mogelijkheden voor", zeggen Pieter Brandwijk van de Prins Maurits en Coby van Wijk van het Albeda Startcollege. "Op deze manier halen deze jongeren toch hun diploma en vinden ze een weg naar vervolgopleiding of naar werk!"
Op de Entreeopleiding worden zowel bol- als bbl-opleidingen gegeven en kunnen leerlingen een officieel erkend mbo-diploma halen op niveau 1. Dit voor verschillende opleidingen tot assistent: Bouwen & Wonen, Dienstverlening & Zorg/Facilitair, Horeca & Voeding, Logistiek, Verkoop, Mobiliteit/Fiets-, Scooter- en Autotechniek, Installatie- & Constructietechniek/Metaaltechniek. Ook bestaat de mogelijkheid om losse certificaten te behalen, zoals EHBO, lassen, vorkheftruck, houtbewerking, VCA of digitale vaardigheden.

Wie meer wil weten kan kijken op www.albeda.nl/startcollege.