Achter de zeewering in de duinen ligt het in aanbouw zijnde resort. Foto: Jaap Ruizeveld
Achter de zeewering in de duinen ligt het in aanbouw zijnde resort. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

Gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad toegelicht in informatieve sessie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ruim een uur lang kregen raadsfracties en een goed bezette publieke tribune donderdagavond inzicht in de stappen die gezet worden voor de gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad. Dit in aanloop naar de bestemmingsplannen die voor de gebieden Ouddorp-Duin en Oost, alsmede voor woningen aan Westerweg en Oude Nieuwlandseweg, de komende maanden (maart-mei) aan de raad worden voorgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

Een informerende bijpraatsessie. Gelegenheid voor het maken van opmerkingen. Het plaatsen van kanttekeningen en het stellen van aanvullende vragen. Met als afrondende woorden van portefeuillehouder Tollenaar dat, waar mogelijk en waar geen afbreuk wordt gedaan aan de plannen, meebewogen zal worden ten aanzien van geuite ongerustheid van omwonenden over hun leef-genot. Ook stelde hij terugkoppeling en informatiebijeenkomst(en) in het vooruitzicht.

Geschiedenis

Voorafgaand aan de ambtelijke toelichting, vertelde een trotse burgemeester Grootenboer dat zij die middag de publieksprijs Netwerk Citymarketing Award voor de gemeente Goeree-Overflakkee in ontvangst had mogen nemen. En omdat het donderdag geen officiële raadsvergadering betrof, mocht deze mededeling met luid applaus worden begroet. De gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad kent een lange voorgeschiedenis. Vanaf 2007 werden plannen gemaakt om de beleving en de identiteit van het gebied te versterken. Verbindingen te verbeteren tussen strand en dorp. De kwaliteit van het gebied op een hoger peil te brengen en o.a. productdifferentiatie te realiseren. Dat alles mede gericht op actuele mogelijkheden voor seizoenverlenging voor het toerisme en de recreatie. Was oorspronkelijk in 2007 de insteek "Het moet en kan anders", in 2013 stelde de gemeenteraad, na eerdere besluiten, het Raamplan Ouddorp-Bad vast.

Deelgebieden

De drie deelgebieden kwamen uitvoerig aan de orde. De rol van de private partijen bij de ontwikkeling. De positie van de gemeente en uiteraard de financiële aspecten. Waar kunnen subsidiegelden (bv. 2,5 miljoen euro voor openbare voorzieningen) worden ingezet. De onderzoeken naar invullingen voor detailhandel en (kleinschalige) voorzieningen. Daarbij lettend op het gevaar dat de dorpsmiddenstand niet wordt uitgehold. Investeringen en uit te voeren werken rond de parkeerterreinen (inpassingen). De nieuwe profilering en functie voor de Vrijheidsweg (die overigens als calamiteitenroute intact blijft). Upgrading rond gebied nabij Fletcher hotel en o.a een pilot met bijzondere woonvormen aan de Oude Nieuwlandseweg. Verbetering van de strandopgangen met passende verlichting.

Nieuwe Toekomstvisie

Alles passeerde de revue. De deeluitvoeringen die in hoog tempo voortgaan. Het is voor een ieder zichtbaar die over de Vrijheidsweg rijdt. Grote kranen. Bungalowbouw. In Ouddorp-Duin in het ontwikkelingsgebied wordt medio juli de eerste bouwfase opgeleverd. Omvattend rond 60 woningen. In totaal komen er 230 woningen in het resort. Andere werken in het ontwikkelingsgebied Ouddorp-Bad zullen eind dit jaar in uitvoering worden gebracht. Daarnaast komt er een nieuwe Toekomstvisie voor de sector. Gemeente en stakeholders zetten zich hiervoor gezamenlijk in. Daarbij aandacht voor de dagrecreatiefaciliteiten. Ook voor doelgroepen zoals de watersporters. De raadsfracties waren in grote lijnen positief over de informatieve toelichting op de plannen. Wel detailvragen of het mogelijk zou zijn de activiteiten van speeltuin De Flipjes te betrekken bij het te ontwikkelen speelduin. Of nu ook bestaande recreatieterreinen aangespoord kunnen worden tot vernieuwing en verbetering. Bij Toppershoedje zou daar al initiatief voor worden ontwikkeld. De komende maanden worden de bestemmingsplannen voor bespreking in de raad afgerond. Dan blijkt waar de fracties nog inhoudelijk aan zet (kunnen) zijn.