Eén van de gepresenteerde ontwerpen plattegrond/inrichting/eerste verdieping.  Onderwerp is onder voorbehoud en niet definitief. (afb. Staton Bouw)
Eén van de gepresenteerde ontwerpen plattegrond/inrichting/eerste verdieping. Onderwerp is onder voorbehoud en niet definitief. (afb. Staton Bouw) Foto: Staton Bouw

Appartementenplan Oude-Tonge krijgt spontaan een warm onthaal

OUDE-TONGE - "Wij zijn verrast door de hoge opkomst en belangstelling voor de informatiebijeenkomst over de plannen om - in onderzoek - te komen tot het realiseren van een nieuwe bestemming voor het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge. Het was boven alle verwachting. Uit gevoerde gesprekken en reacties mogen wij in eerste instantie voorzichtig constateren dat wij met de door ons gepresenteerde insteek om in het voormalige gemeentehuis appartementen te ontwikkelen een goede richting hebben gekozen".

Door Jaap Ruizeveld

Dit stelt Staton Bouw (Werkendam) aan het eind van de informatieavond die donderdag zeer veel belangstellenden naar de Grutterswei trok. Onder hen mogelijk al toekomstige kopers/huurders van te ontwikkelen appartementen. Portefeuillehouder Trouwborst van de gemeente Goeree-Overflakkee leidde in het voortraject de contacten met Staton Bouw. In het najaar (september) 2015 kon er een intentieovereenkomst worden getekend. Op basis van die overeenkomst krijgt Staton Bouw de gelegenheid gedurende een periode van een half jaar de alleenrechten voor het (her)ontwikkelen van de locatie van het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge.

Nieuwe functie

In die tijd moeten plannen worden gepresenteerd, met als doel het gebouw geschikt te maken voor nieuwe functies (zoals appartementenbouw). Als dat succesvol kan worden ingevuld, volgt de fase van gemeentelijke procedures en aanpassing van het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur is er veel aangelegen om in eigendom zijnde leegstaand onroerend goed over te dragen/te verkopen.

Nog geen zekerheid

Op de informatiebijeenkomst waren Van Rossum Makelaardij en Struijk & Struijk Makelaardij present om geïnteresseerden in het project bij gerichte details wegwijs te maken. Staton Bouw gaf inzicht in de diverse mogelijkheden voor huisvesting. De grootte van het appartement, al of niet een balkon en dergelijke. Aanpassingen aan de eerste schetsen zijn doorgenomen. Staton Bouw en de gemeente hebben op dit moment nog geen definitieve zekerheid dat het project ook slaagt. Dat zal de komende maanden blijken, als alles op de rol is gezet en uitgerekend. Wel bleek en blijkt dat partijen er veel waarde aan hechten dat hier een succes wordt bereikt. Staton Bouw draagt in deze fase het risico bij de ontwikkeling van de plannen.

Optimistisch

"Met deze informatiebijeenkomst hebben wij onze plannen willen toetsen aan de markt. Is er belangstelling en zo ja, wat zijn de wensen? Dat er zich dan een zo grote opkomst manifesteert, is uiterst positief", herhaalt Staton Bouw. Wij gaan nu alle input bundelen. Op basis van deze gegevens vervolgens de uitkomst daarvan beoordelen. Moeten er punten worden bijgesteld of veranderd? Dat alles bepaalt het definitieve "Go". Uiteraard zullen wij zorgvuldig en hard werken om snel zekerheid te scheppen. Aansluitend een terugkoppeling organiseren. Op basis van de positieve reacties van donderdagavond, gaan wij optimistisch aan de slag". In een eerder stadium, op het moment dat Staton Bouw zich als belangstellende voor ontwikkeling bij de gemeente meldde, gaf de directie aan dat het niet de bedoeling is om zelf activiteiten in het pand te gaan ontplooien. Gedachten waren en zijn mogelijkheden voor: Wonen, Zorg en Bedrijven.

Het voormalige gemeentehuis van Oostflakkee (Archieffoto Wim van Vossen Fotografie)