De 'perfecte plaats' voor het kunstwerk, zo wijst Mirjam Bentvelzen de plaats voor het kunstwerk aan.
De 'perfecte plaats' voor het kunstwerk, zo wijst Mirjam Bentvelzen de plaats voor het kunstwerk aan. Foto: Mirjam Terhoeve

Toekomstig havenkunstwerk voor Oude-Tonge

OUDE-TONGE- Bijna alle havens op Goeree-Overflakkee hebben er een. Een kunstwerk dat iets over het verleden of heden van de betreffende haven vertelt. In Oude-Tonge ontbreekt tot op heden een dergelijk kunstwerk en daar wil de Stichting Kunstplus, in het kader van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, graag verandering in brengen. Het liefst met inspraak en medewerking van de plaatselijke bevolking. Mirjam Bentvelzen van de Stichting Kunstplus licht een en ander graag toe.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Ons doel is om ons bestaand cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee te beschermen, te restaureren of juist te ontwikkelen", zegt Mirjam. "De meeste havens hier hebben een kunstwerk of monument dat iets over het verleden of heden vertelt. Denk aan het Kofjekokertje in Middelharnis, Kaatje Pek in Goedereede, de betegelde kademuur in Ooltgensplaat, de drie kruiwagens in Dirksland, enzovoort. Graag willen we in Oude-Tonge ook iets dergelijks plaatsen, met als doel het levendig maken van de kaai en het zichtbaar maken van de prachtige haven. En daarnaast ook het vertellen van de geschiedenis hiervan".

Erfgoedlijn

De Stichting Kunstplus participeert in de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Een erfgoedlijn is een initiatief van de Provincie Zuid Holland. In onze provincie zijn er zeven, waarvan Goeree-Overflakkee er 1 is. Een erfgoedlijn is niets anders dan een geografische structuur die meerdere monumentale stippen met 1 gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot 1 streep of lijn op de kaart. Het beschermen, ontwikkelen en benutten van de erfgoedlijnen kan de provincie echter niet alleen. Daar zijn vele partijen bij betrokken. Die partijen samen vormen een zogenoemde erfgoedtafel. Samen werken ze aan een lijst met projecten, waarvoor een bijdrage van de provincie beschikbaar is gesteld. Kunstplus is dus één van de partijen, de havenkanalen vormen samen een project.

Medewerking inwoners

Om een mooi kunstwerk voor de Oude-Tongse haven te realiseren, wil men graag de inwoners raadplegen. "En wel via verhalen of anekdotes, die er zijn over de haven", legt Mirjam uit. "Zowel van vroeger, als van nu. En nee, niet over de watersnoodramp van 1953. Daar is al heel veel over verteld en daar is ook al een prachtig monument voor aan de Heerendijk. Wij willen echt iets over de haven zelf horen. Als handelsplaats in het verleden of als jachthaven van nu. Alle verhalen zijn welkom. Wij hopen dat vele inwoners ons iets willen en kunnen vertellen de komende maanden. Een jury zal uit alle inzendingen de vijf mooiste verhalen of anekdotes kiezen en daar gaat een aantal bekende eilandelijke kunstenaars dan vervolgens mee aan de slag. Zij maken naar aanleiding van een gekozen verhaal een ontwerp. Als deze klaar zijn, zullen we ze tentoonstellen in de galerie aan het Dabbehof en iedereen mag dan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete ontwerp. De drie ontwerpen met de meeste stemmen worden dan ook nog eens beoordeeld door een vakjury en de winnaar krijgt dan uiteindelijk de opdracht om het kunstwerk daadwerkelijk te maken".

Onthulling

Als alles volgens plan verloopt, zal eind november, begin december, de onthulling van het beeld kunnen plaatsvinden. Wat betreft de locatie, heeft Mirjam al een prima suggestie: precies op de hoek van de Kaai en het Handelsterrein. "Een perfecte plek", is ze van mening. "Hoe je de Kaai ook bereikt, via de weg of via het water, vanuit alle kanten krijg je het meteen in je vizier. Dat is toch prachtig? Ik hoop dan ook, dat vele Oude-Tongenaars mee willen werken en dat we dus binnenkort vele verhalen binnenkrijgen. Half februari willen we dan een verhalenavond houden. Tijdens deze avond kan iedereen stemmen op het mooiste verhaal. De juiste datum, tijdstip en locatie worden tijdig via de media bekendgemaakt.

Wie graag wat wil vertellen over de haven van Oude-Tonge, kan zijn of haar verhaal mailen naar bentvelzen23@googlemail.com of info@renatevanopdorp.nl. Afgeven in de kunstgalerie aan het Dabbehof kan ook. Het is tevens mogelijk om een kijkje te nemen op www.facebook.nl/kunstplus of www.kunstplus.nu.