De gehele 'crew' van de huisartsenpraktijk met familie en kinderen.
De gehele 'crew' van de huisartsenpraktijk met familie en kinderen. Foto: Adri van der Laan

Afscheid van dokterspaar Nijhof en De Moree

OOLTGENSPLAAT – Zaterdag namen Ooltgensplaat, Achthuizen en Langstraat afscheid van het dokterspaar Nijhof en De Moree. Daarnaast werd er kennisgemaakt met de nieuwe huisartsen: Boon en Driece.

Er gingen al lange tijd geruchten dat de dokteren in Ooltgensplaat gingen stoppen en dat naar vervanging werd gezocht. Maar dit bleef bij geruchten, totdat er een brief bij alle patiënten van de artsen Nijhof en De Moree binnen kwam waarin hun stoppen werd aangekondigd en tevens de namen van hun opvolgers werden bekend gemaakt.

Zaterdag was een afscheidsreceptie in het MFC 't Centrum door het artsenechtpaar georganiseerd en kon er kennis worden gemaakt met de nieuwe artsen Boon en Driece met hun families.

In Ooltgensplaat heeft op verzoek van enkele inwoners de Dorpsraad een actie opgestart die met hulp van mevr. J. Poortvliet-de Vos en de heer Willy Heintjes is uitgemond in een heel bijzondere activiteit.

Alle basisscholen in Ooltgensplaat en Achthuizen hebben meegewerkt aan een herinneringsboek en in dit herinneringsboek is ook een bijdrage toegevoegd van een van de oudste patiënten van Nijhof en De Moree: Piet in t Veld. De archivaris van Ooltgensplaat beschikte nog over foto's van de komst van het jonge dokterspaar zo'n dertig geleden in Ooltgensplaat. Zij waren ook aanwezig bij het afscheid van dokter Kramers. Ook Piet in 't Veld was op deze afscheidsreceptie ook weer aanwezig.

De afscheidsrecepties werd door zeker 400 personen bezocht. Op een bepaald moment stonden de gasten, die afscheid wilden nemen, buiten te wachten. Het personeel van 't Cenrtum voorzag deze mensen ook buiten van koffie en thee.

Tijdens deze receptie werden cadeaus aangeboden en ook was er gelegeneheidf om een financiële bijdrage te schenken dat door het doktersechtpaar geschonken zou worden aan een goed doel. Alle inwoners van de kernen Ooltgensplaat, Achthuizen en de Langstraat waren hier door een brief van het actiecomité op de hoogte gesteld.

Tijdens een korte toespraak heeft Gerrit Poortvliet nog stil gestaan bij de veranderde positie van een huisarts in zijn of haar praktijk en hij heeft een huisarts vergeleken bij een kassière bij de supermarkt. Je kan er nooit omheen. De huisarts die een centrale rol speel in de zorg en de kassière die een centrale speelt in het verkrijgen van het dagelijkse voedsel. Hij wenst het dokterspaar een goed tijd toe in het Utrechtse, nabij de kinderen en kleinkinderen en hij sprak de hoop uit dat dokter Driece en zijn gezin het goed naar hun zin zullen krijgen in Ooltgensplaat en dat dit misschien een stimulans kan zijn voor dokter Boon om ook in Ooltgensplaat te komen wonen.

Aan het slot van de geanimeerde receptie verzocht het echtpaar Nijhof om bekend te maken waaraan het geld zou worden overgemaakt. Poortvliet deelde dit graag mee. Het dokterspaar had besloten dit te schenken aan War Child, de organisatie die kinderen met een oorlogssyndroom weer probeert terug te brengen in de vredesmaatschappij.