De Sportclub voor Hartpatiënten in de nieuwe shirts. Foto: Mirjam Terhoeve
De Sportclub voor Hartpatiënten in de nieuwe shirts. Foto: Mirjam Terhoeve Foto: Mirjam Terhoeve

Sportvereniging voor hartpatiënten voorzien van nieuwe shirts

MIDDELHARNIS – In december mochten de leden van de Sportclub voor Hartpatiënten (SHP) nieuwe shirts in ontvangst nemen van hun trouwe sponsor Buijsse Mode, waarvoor de sportvereniging heel dankbaar is. Op 4 januari gingen de sportavonden weer van start en konden de nieuwe shirts worden ingewijd. Al 26 jaar lang is de SHP twee maal per week actief in Sportcomplex 'De Staver'. Een zelfstandige sportvereniging voor en door hartpatiënten. Want al hebben de leden stuk voor stuk het een en ander meegemaakt, ze zijn er allemaal van overtuigd, dat stilzitten geen optie is.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Natuurlijk gaat het iedere maandag- en donderdagavond vooral om de sport, maar ook het sociale contact speelt een grote rol bij de vereniging. Niet dat het een en al kommer en kwel is "Juist niet", benadrukt voorzitter Rita van de Nieuwendijk. "Het is niet zo dat we altijd onze medische problemen uitdragen, maar komt dit wel ter sprake en er is belangstelling en begrip voor elkaar. De sfeer is altijd prima. De leden komen van geheel Goeree-Overflakkee en zijn van alle leeftijden. Van achter in de 40 tot 84 jaar. Het is immers heerlijk om een uurtje te sporten. We beginnen altijd met een halfuurtje lichaamscholing/cardiofitness. Dit is heel gevarieerd en altijd weer anders. Daarna gaan we een half uurtje volleyballen of badmintonnen. De lessen worden verzorgd door de professionele docente Annie Doornheim en er is ook altijd een arts of verpleegkundige aanwezig. Gelukkig hebben we ze bijna nooit nodig gehad, maar het geeft wel een gerust gevoel, dat ze er zijn in geval van nood".

Financieel onafhankelijk

De SHP werd 26 jaar geleden opgericht, omdat er geen sportrevalidatie mogelijk was op het eiland, terwijl daar wel vraag naar was. "De vereniging werkt geheel op eigen kracht en krijgt geen subsidies of enige andere vorm van financiering", vult bestuurslid Ton van der Wielen aan. "Omdat wij een eilandelijke vereniging zijn, was subsidie in het verleden niet mogelijk in de gemeente Middelharnis. Thans worden de subsidies voor heel veel verenigingen afgebouwd. Echter, de SHP is niet te vergelijken met andere verenigingen: we willen immers preventief en om gezondheidsredenen actief zijn en blijven. Juist om die reden zal er "zo nodig" van de gemeente in de toekomst enige cohesie welkom zijn. Het bestuur wordt gevormd door een vijftal leden. We hebben geen winstbejag, maar proberen kostendekkend te werken en dat is tot op heden gelukt, zonder een absurd hoge contributie te vragen. Mits de kosten gelijk blijven ten opzichte van de contributie inkomsten".

Stimuleren

"Het is jammer, dat vele hart- en vaatpatiënten niet weten, dat we er zijn", gaat Rita verder. "Vanuit de medische wereld wordt niet altijd kenbaar gemaakt, dat deze mogelijkheid bestaat. Dit zou meer gestimuleerd moeten worden. Een gemiste kans, wat ons betreft. Juist voor hartpatiënten is het heel belangrijk om in beweging te blijven. De meeste leden zijn hier gekomen via de mond-op-mondreclame . Dat is mooi natuurlijk, maar het zou fijn zijn als ook de huisartsen en specialisten hun patiënten zouden willen attenderen op onze club. Bij diverse huisartsenposten en in het ziekenhuis zijn informatiefolders neergelegd. We adviseren iedereen om er eens naar te kijken of ernaar te vragen bij een bezoek aan de huisarts of ziekenhuis".
Naast de wekelijkse sportuurtjes worden er zo nu en dan ook andere activiteiten georganiseerd. Na de eerste sportavond in het nieuwe jaar, wordt er gezellig nagepraat. Tevens wordt dan bekend gemaakt wie er in het afgelopen jaar het meest aanwezig is geweest. In 2015 was dat Jan Schipper, een verdienstelijk en behulpzaam lid. Hij ontving hiervoor een wisselbeker. Daarnaast gaat men in het voorjaar met partners een keer uit eten en in de zomer worden er een paar fietstochten georganiseerd. Deze activiteiten zijn geheel vrijblijvend maar worden ervaren als gezellige bijkomstigheden.

Lid worden

Wat Ton en Rita betreft komen er nog heel veel nieuwe leden bij. "Mensen, die al hart en -vaatpatiënt zijn he", grapt Ton. "We hopen natuurlijk niet dat er heel veel nieuwe hartpatiënten bijkomen. Momenteel tellen we ruim 30 leden, maar er kunnen nog heel veel mensen bij. Om lid te worden heeft men een verklaring van de behandelend arts/cardioloog of vaatchirurg nodig. Ook het medicijngebruik dient te worden opgegeven. Overigens bestaat de mogelijkheid, dat ook de partners lid kunnen worden van onze club".