Aantal inbraken daalt met vijftig procent

Vervolg van de voorpagina

De initiatiefnemers werken samen met de gemeente, de politie en verschillende buurtpreventieteams. "We hebben allemaal hetzelfde doel, een veilige leefomgeving. In Tilburg is er een onderzoek gedaan door de universiteit, daaruit blijkt dat het aantal inbraken met vijftig procent daalt door de aanwezigheid van buurtpreventie door middel van WhatsApp." Het doel is om uiteindelijk mensen met kwade bedoelingen af te schrikken door middel van borden en stickers die aangeven dat bewoners via WhatsApp de buurt in de gaten houden.

"Ik ben alerter geworden", zegt Hoek. "Doordat je veel met veiligheid bezig bent, ga je beter opletten." Scholts vult aan: "Pas zag ik in een donker huis een bundel licht van een zaklamp bewegen. Dan ga ik toch even poolshoogte nemen. Uiteindelijk bleek dat er een dochter van het gezin aan het spelen was…" Naast het verminderen van het aantal inbraken willen de enthousiaste Sommelsdijkers graag de sociale samenhang bevorderen. De WhatsApp groepen brengen buurtbewoners bij elkaar. "Eigenlijk is iedereen die we het uitleggen enthousiast."

<Kader> Hoe werkt het?
Ga naar www.goalert.simpsite.nl en meld aan via het inschrijfformulier. Hierna wordt uw telefoonnummer toegevoegd aan de WhatsApp groep in uw buurt. Als er een verdachte situatie is in de wijk, wordt u daarvan op de hoogte gesteld door middel van een appje. Dan kunnen u en de andere leden in de buurt vervolgens een oogje in het zeil houden. In veel gevallen komt er dus maar eens in de paar maanden een berichtje. Zelf een verdachte situatie melden in de groep kan natuurlijk ook, het is wel voorwaarde dat eerst 112 wordt gebeld. Meer informatie staat op de website en op de Facebookpagina 'GOalert'.