De initiatiefnemers van GOalert Leonard Hoek en Tony Scholts. Foto: Martijn de Bonte
De initiatiefnemers van GOalert Leonard Hoek en Tony Scholts. Foto: Martijn de Bonte Foto: Martijn de Bonte

WhatsAppen in de strijd tegen criminaliteit

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met de politiehelikopter werd er onlangs gezocht naar een vermiste vrouw in Ouddorp. Vanuit de lucht zagen de politiemensen opeens tientallen mensen naar buiten komen en starten met zoeken. De reden? Een bericht in de Ouddorpse WhatsApp groep om uit te kijken naar de vrouw. De vermiste persoon werd binnen twee uur gevonden. Het laat de kracht zien van GOalert. De initiatiefnemers Leonard Hoek en Tony Scholts vertellen trots over de digitale buurtpreventie.

Door Martijn de Bonte

"Deze buurt is beveiligd met WhatsApp," dat las Leonard Hoek op een opvallend bord toen hij het dorp Garderen binnen reed. Op dat moment viel het kwartje. Terug in Sommelsdijk ging hij gelijk aan de slag met een WhatsApp groep.

Op het gemeentehuis ontmoette hij dorpsgenoot Tony Scholts, die met hetzelfde idee naar de gemeente was gestapt. Scholts had al een groep opgezet in zijn eigen wijk. Samen zetten ze nu de schouders onder WhatsApp buurtpreventie op heel Goeree-Overflakkee. Voor ieder dorp is er een groep opgezet, in grotere dorpen zijn er meerdere groepen actief. In Sommelsdijk zijn er bijvoorbeeld veertien groepen.

Goede dekking

In de eerste twee maanden hebben ongeveer vierhonderd mensen zich aangemeld voor de WhatsApp groep in hun dorp of wijk. Het doel is dat er aan het einde van het jaar zo'n 1500 deelnemers zijn. "We willen een goede dekking op heel Goeree-Overflakkee. GOalert moet een begrip worden op het eiland." De initiatiefnemers beschrijven het opzetten en onderhouden van de digitale buurtpreventie als een uit de hand gelopen hobby. "Organiseren vind ik leuk, " zegt Scholts. Naast zijn werk in de Rotterdamse haven is hij zo'n acht uur per week bezig met de WhatsApp buurtpreventie.

Systeembeheerder Hoek besteedt ook een 'werkdag' per week aan zijn nieuwe hobby: "Als de structuur eenmaal staat, gaat de organisatie waarschijnlijk wat minder tijd kosten."

In Sommelsdijk kwamen er mensen van de Postcodeloterij langs de deuren. Mensen vertrouwden dit niet helemaal en gaven dit door aan de politie. Toen de politie poolshoogte wilde nemen, waren de personen al snel gelokaliseerd door de WhatsApp groep.

Lees verder op pagina 6