Frans van Heest met zijn boek.
Frans van Heest met zijn boek. Foto: Adri van der Laan

Meditaties bij de 150 Psalmen;
Opbrengst voor diaconie Hervormde gemeente

GOEDEREEDE – De 88-jarige Frans van Heest is niet iemand die zomaar achter de geraniums naar buiten zit te staren. Hij is graag bezig en dan nog het liefst achter zijn computer. Als schrijver heeft hij al verschillende boeken op zijn naam staan. Aan dit lijstje is weer een nieuw boek toegevoegd. Meditaties bij de Psalmen. De opbrengst hiervan is bestemd voor de diaconie van de Hervormde gemeente van Goedereede.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Neringdoenden in Goedereede', 'Inwoners van Goedereede', een boek over Indië, zomaar wat titels die Frans van Heest al op zijn naam heeft staan. Van oorsprong is hij geen schrijver, maar na zijn pensionering heeft deze oud-middenstander, 'de pen' weer ter hand genomen. Een aantal jaren geleden was dit nog de schrijfmachine, maar de laatste jaren is hij regelmatig achter het toetsenbord van zijn computer te vinden.

Inspiratie voor onderwerpen heeft hij genoeg. Zijn stof voor de boeken haalt hij doorgaans uit zijn eigen herinneringen of uit verhalen van anderen. Het tot nu toe laatste boek dat hij geschreven heeft kreeg als titel 'Meditaties bij de Psalmen' mee. En zoals de titel al duidelijk maakt heeft hij hiervoor zijn inspiratie gezocht bij de Psalmen. Hij schreef bij elk van de 150 psalmen een korte meditatie, alleen over Psalm 119 schreef hij vier overdenkingen. In totaal telt het boek dus 153 hoofdstukken. Van Heest, die ook jaren binnen de Hervormde kerk van Goedereede actief is geweest, vindt de psalmen een rijke bron van inhoud hebben. Hij vertelt dat er wel voor iedere 'gemoedsgesteldheid' wel een psalm is omdat juist de psalmen heel dicht bij het leven van alle dag staan.
Ds. A. ten Brinke uit Goedereede schrijft in het voorwoord bij het boek: "Frans van Heest heeft zijn hart gevolgd. Zie hier, opnieuw een vrucht uit zijn pen. Het spreekwoord zegt: goede wijn behoeft geen krans. De lezer(es) oordele zelf.

Het boek is fraai uitgevoerd en in grote letter afgedrukt. Van Heest legt uit dat het boek niet officieel uitgegeven is. "Ik hoef er zelf niet beter van te worden, maar ik wil er graag de lezers een plezier meedoen en de opbrengst ervan gaat naar de diaconie". Het boek kan daarom ook via de diaconie van de Hervormde gemeente besteld worden.

Vrijwel iedere korte overdenking wordt vergezeld van een foto uit Israël, die aansluit bij de inhoud van de meditatie. Dit geeft het boek een frisse aanblik en gecombineerd met de fraaie uitgave en de inhoud nodigt dit uit tot dagelijks gebruik.

Het boek kost € 15,- en is te bestellen bij één van de diakenen van de Hervormde Gemeente van Goedereede: J. Tanis, 0187-492411, M.J. van der Klooster, 0187-682236 of B. Schol, 0187-493631.