Burgemeester Grootenboer op bezoek bij Corry en Wijnand van der Welle
Burgemeester Grootenboer op bezoek bij Corry en Wijnand van der Welle Foto: Adri van der Laan

Echtpaar van der Welle 65 jaar getrouwd

SOMMELSDIJK – Wijnand en Corry van der Welle waren er mee verguld dat burgemeester Grootenboer speciaal voor hen naar de Sperwer was gekomen om de felicitaties over te brengen ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ze mogen dit feit nog in 'redelijke gezondheid' vieren. Natuurlijk zijn er wat ouderdomsgebreken bij de heer en mevrouw Van der Welle, die respectievelijk 90 en 86 jaar oud zijn, maar ze zijn blij dat ze nog bij elkaar mogen zijn.

Corrie is afkomstig uit een groot gezin - "zes jongens en zes meisjes" – waarvan zij de jongste was. Wijnand – geboren in Ooltgensplaat - daarentegen was enig kind. Het was dan ook niet zo gemakkelijk voor zijn ouders, en hemzelf, toen hij in de Tweede Wereldoorlog werd opgeroepen om in Duitsland te gaan werken. Het was zéker geen prettige tijd daar. Hij kwam dan ook erg ziek terug in Nederland en had geruime tijd nodig om te herstellen. En juist toen hij weer enigszins was opgeknapt, kwam de oproep om als soldaat naar 'Indië' te gaan. Ondanks de erge dingen die er in oorlogssituaties zijn, had Wijnand het daar goed naar zijn zin, maar toch was hij weer blij dat hij weer in Sommelsdijk aanlandde.

Kort na zijn terugkeer kreeg hij verkering met Corry. Binnen korte tijd trouwden ze en kregen een huis toegewezen in de Sommelsdijkse Kerkstraat, de straat waar nu het Streekmuseum is gevestigd. Aan het huis moest wel het een en ander gebeuren, maar dat was voor Wijnand geen probleem, hij is heel zijn arbeidsleven actief geweest in de bouw. Eerst als metselaar en later bij een neef, de Fa. Van der Welle als uitvoerder. Corry, opgegroeid in één van de Weistraatjes in Middelharnis, heeft een gelukkige jeugd gehad. Toch moest ze al op jonge leeftijd aan de slag als 'dienstmeisje': 's ochtends bij een boer en 's middags bij een leraar van de HBS.

Schaduw

Ook het echtpaar Van der Welle heeft verdrietige dingen meegemaakt. Het meest ingrijpende was wel het ongeluk van zoon Piet. Op 17-jarige leeftijd kwam hij om bij een ongeluk met zijn brommer op Koninginnedag in 1974. Een gebeurtenis die een zware schaduw bij de familie heeft achtergelaten. "Sinds die gebeurtenis kunnen we niet meer echt feesten", legt Corry uit.

Blij zijn ze met de hulp die ze krijgen van hun dochter Nelly en schoonzoon Jaap, die hen bijstaan nu er steeds meer lichamelijke ongemakken komen waardoor hun mobiliteit achteruit gaat. Dit waarderen ze zeer. Verder zijn ze ook heel blij met de hulp van de thuiszorgers van Buurtzorg die 's ochtends en 's avonds langskomen om hun de nodige verzorging te geven.

Het feest is vorige week in kleine familiekring gehouden.