College komt met visie op strand en strandgebruik

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een uitvoerige informatiebrief geeft het college van b. en w. antwoord op vragen die de PvdA-fractie (Eijkenduijn) in oktober vorig jaar stelde over het besluit om geen toestemming te verlenen voor het vestigen van een kleine catamaranzeilschool vanaf het Noorderstrand in Ouddorp. Dit op aanvraag van ondernemer De Wit uit Middelharnis. Onze krant besteedde eerder al aandacht aan dit onderwerp.

Door Jaap Ruizeveld

In de eerste plaats stelt het college dat de huidige APV geen mogelijkheid biedt om ontheffing te geven. Dit wordt toegelicht op grond van afspraken vastgelegd in de genoemde verordening Het is verboden voor vaartuigen direct langs het Noordzeestrand en de laagwaterlijn op aangeduide delen van het strand. Dit in verband met veiligheid van strandgasten en zwemmers.

Vervolgoverleg

Het college geeft in haar brief aan dat bij de aanvraag een afweging is gemaakt van alle factoren die hier een rol spelen. "Er is niet op basis van wet- en regelgeving direct een eind gemaakt aan de besprekingen met de ondernemer. Daarbij zijn alternatieve locaties genoemd, waar geen conflicten met veiligheid voor andere strandgebruikers zijn te verwachten. Dit heeft niet tot overeenstemming geleid. Begin december is er nog een bestuurlijk overleg gevoerd over de plannen van de ondernemer. Daaruit werd duidelijk dat de ondernemer voor wat betreft zijn plannen op het Noorderstrand, de strandvisie afwacht. Hierin wordt het initiatief meegenomen. Deze zomer zal er opnieuw een gesprek plaatsvinden met de heer De Wit", geeft het college aan.

Geen ad hoc-besluit

Burgemeester en wethouders hebben in juli 2015 besloten tot het uitvoeren van een analyse van het Noordzeestrand en Grevelingenstrand volgende de leefstijlkleuren. Deze analyse moet gezien worden als een nulmeting en is het startpunt om samen met gemeenteraad en ondernemers te komen tot een visie op het strand en het strandgebruik. De ideeën van de ondernemer worden daarbij betrokken. Of deze ook haalbaar zijn, zal dan moeten blijken. Op dit moment wil het college nog geen ad hoc beslissing nemen zonder dat de gevolgen van zo'n besluit voor de toekomstige ontwikkelingen op en rond het strand van Ouddorp duidelijk zijn. "Vaststelling van het nieuw te ontwikkelen beleid kan leiden tot aanpassing van de huidige artikelen van de APV. Hiertoe zullen voorstellen ter besluitvorming aan de gemeenteraad worden voorgelegd".