Bert Bosch is een bekend gezicht in Ouddorp.
Bert Bosch is een bekend gezicht in Ouddorp. Foto: Jaap Ruizeveld

Bert Bosch (76) stopt laatste ochtendkranten in de bus

OUDDORP - Zaterdagmorgen 2 januari reed Bert(je) Bosch zijn laatste ochtendronde als krantenbezorger van dagbladen in een tweetal grote wijken in Ouddorp. Met aan beide zijden van de fiets een tas vol kranten, en voorop een goed gevulde bak. De 76-jarige Bosch, steevast uitgerust met pet, legt na 12 jaar zijn bezorgtaak neer. Samen met Eveline Tanis, die een deel van zijn bezorgwijk per direct overneemt, verdwenen tussen 04.30 en 07.00 uur de dagbladen bij de abonnees in de brievenbus. Bert gaat vanaf nu als mantelzorger meer tijd vrijmaken voor zijn 74-jarige vrouw Bep, die al geruime tijd kampt met gezondheidsproblemen. Ook wil hij het zelf wat kalmer aan doen.

Door Jaap Ruizeveld

Direct helemaal stoppen met het bezorgen van kranten is nog niet aan de orde. Die overgang zou (te) groot zijn. Nog een afbouwfase. Vooralsnog blijft hij twee middagen in de week in "zijn" wijken eilandkrantjes rondbrengen. In zijn woning aan de Oosterweg 21 in Ouddorp hangt geen naambordje bij de deur, maar er ligt wel een tegel op de grond, daarop staat "Bert en Bep Bosch". Tijdens een pauze in zijn bezorgwerk heeft de spraakzame en bekende fietsende krantenbezorger tijd voor een gesprek. In 1972 kwam de familie Bosch vanuit Nijkerk naar Ouddorp. "Dus wij zijn overkanter", zegt Bert, "maar al heel snel voelden wij ons Ouddorpers."

't Zagertje

In de Marijkeweg startte Bosch de winkel 't Zagertje, waar allerlei artikelen werden verkocht voor de hengelsport. Het bleek een succes. De drukte zorgde anderzijds tot enige overlast en daarom werd uitgeweken naar een 5.500 vierkante meter grote vestiging aan de Zuidweg bij de Ouddorpse haven. De handel veranderde van hengelsport naar watersport en kon fors worden uitgebreid. In het assortiment kwamen buitenboordmotoren en allerlei zaken voor boten. "Ik heb er een mooie tijd meegemaakt", vertelt Bert. "Bij mijn pensionering in 2004 heb ik het complex verkocht. Dat moest in het kader van gemeentelijke regelgeving aan een Ouddorps bedrijf, dat werd Van der Linden."

Meer fietsen

"Nog tijdens mijn bedrijfswerkzaamheden liep ik bij een ongeluk een enkelbreuk op. Ik wandelde toen veel, maar bleef last houden. Van medische zijde werd er geadviseerd om meer te gaan fietsen. Eigenlijk werd dat het begin van mijn krantenbezorging. Van groothandel naar een kleine handel," zegt hij. Eerst alleen nog de aparte dagbladbezorging. Gestart met de Telegraaf. In de middag kwam daar later de editie van NRC-Handelsblad bij, vervolgens het AD en uitgroeiend naar een pakket met Volkskrant, Trouw, Telegraaf, AD, Nederlands Dagblad en het Financieel Dagblad. "De kranten haalde ik in de vroege morgenuren op bij depothouder Bakelaar aan de Geleedstraat. Voor een buitenstaander lijkt het wellicht ingewikkeld om al die verschillende titels bij de juiste abonnees te bezorgen, maar dat is heel snel routine", vertelt Bert Bosch.

Reserve fietsen

Hij bezorgde per ochtend ruim 240 dagbladen in twee Ouddorpse wijken: Ring/centrum en de omliggende wijken en straten. Alles in tassen en in de bak op zijn fiets. Gemiddeld tussen 04.30 uur en 07.00 uur. Hij was blijkbaar punctueel, want er waren nauwelijks bezorgklachten. Als er een mankement aan zijn bezorgfiets was, beschikte hij altijd over twee reservefietsen. Bij mooi weer maar ook bij regen en wind. Bert bezorgde de ochtendkrant.

Sociale contacten

Hij zal zeker sociale contacten gaan missen. Dat was en is hem op het lijf geschreven. Bert vertelt: "Ik maak graag overal een praatje. Voel me een klein beetje een pastoraal werker. In gesprekken deel je immers lief en leed met je medemens. Ik verdiep me graag in mensen. Dat komt waarschijnlijk voort vanuit mijn oecumenische levensvisie. Ik heb het gewaardeerd dat krantenabonnees vertrouwen in mij stelden. Daar zijn mijn vrouw en ik hen dankbaar voor."