Afbeelding
Foto: pr

Nieuwjaarsconcert Urker Visserskoor 'Crescendo'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 9 januari zal in de Rehobôthkerk in Middelharnis een nieuwjaarsconcert worden gegeven door het Urker Visserskoor 'Crescendo', met aan het orgel Pieter Heykoop.

Medewerking wordt verleend door het fluitensemble 'Chasifja' uit Krabbendijke. De avond, die om 19.00 uur begint, staat onder leiding van ds. K.J. Kaptein. De toegang is gratis, er zal worden gecollecteerd voor stichting OZO. De kerk is om 18.30 uur open.

Op 5 september 1953 startte Louwe Kramer, de opa van de huidige dirigent, met 23 jonge zangers het Chr. Jongemannenkoor. In 1955 nam zijn zoon Meindert W. Kramer de dirigeerstok over. Onder zijn leiding heeft het koor uit mogen groeien tot het grootste mannenkoor van Urk. Sinds februari 1999 staat het koor onder leiding van zijn zoon Louwe Kramer. Deze bouwt nu verder aan dat wat zijn vader heeft bereikt. Het koor werkt aan een voortdurende ontwikkeling. Vanaf begin 2015 is Pieter Heykoop de vaste begeleider van het Visserskoor.
Ondanks de grote muzikale productiviteit, is het repertoire van 'Crescendo' in feite ongewijzigd gebleven. Men zingt bewerkingen van Psalmen, geestelijke- en vaderlandse liederen. Binnen de grenzen van Nederland zingt men dan ook inderdaad uitsluitend Nederlands. In de loop der jaren produceerde 'Crescendo' meer dan 20 langspeelplaten en meer dan 15 cd's. Regelmatig ontvangt men reacties uit het buitenland, alwaar men de zang van 'Crescendo' goed weet te waarderen. Het Christelijk Urker Visserskoor 'Crescendo' groeit en bloeit als nooit tevoren. Als grootste mannenkoor van Urk heeft zij een bijzondere plaats in de Nederlandse koormuziek. 'Crescendo' heeft een bijzonder karakteristieke uitstraling van kracht en bezieling. Daarnaast onderscheid het zich, door in hun zang met eenvoudige eerbied Gods woord te vertolken.

Fluitensemble 'Chasifja' staat onder leiding van Jan Luteijn en wordt op orgel of piano begeleid door Cees van der Hart. De fluitgroep bestaat uit 30 enthousiaste fluitisten in de leeftijd van 10 tot 40 jaar. Er wordt alleen gemusiceerd op dwarsfluit met orgel of piano. Het repertoire bestaat uit bewerkingen van Psalmen, gezangen en kleinere klassieke werken.