Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Duim omhoog voor de nieuwe Toyota RAV4 Hybride

DIRKSLAND - Niks anders blijft er over voor Niek de Jong dan de duim omhoog steken, als 't gaat over de nieuwe Toyota RAV4 Hybride. Privé rijdt hij in een RAV4 van 'n paar jaar oud en toen hij las dat de eilandelijke Toyota dealer, Automobielbedrijf Flakkee, proefrijders vroeg voor de allernieuwste uitgave van deze SUV, was hij daar meteen voor in en meldde hij zich aan. De Toyota garage, op bedrijventerrein De Watertoren te Dirksland, verwelkomde Niek er graag voor. Als klant en RAV-rijder zagen ze in hem een uitgelezen kandidaat om de totaal nieuw ontwikkelde RAV4 uit te laten proberen en die te laten vergelijken met z'n voorganger.

Tekst en foto's: Hans Villerius

De 'testrit' kon worden gemaakt zowel mét als zonder caravan achter de auto. Niek koos ervoor om mét caravan op pad te gaan met de nieuwe RAV4. Zelf heeft hij een grote toercaravan - dus ook een zware, daarom hecht hij veel waarde aan de trekkracht van een auto. Met de RAV die hij zelf rijdt, kan hij met z'n caravan uitstekend de bergen in, die heeft daarvoor pk's genoeg in het vooronder. Maar of de nieuwe dat zo voor elkaar krijgt, met z'n mindere motorvermogen? Niek is benieuwd.

Elektrisch

Bij Automobielbedrijf Flakkee staat de nieuwe RAV4 op hem te wachten, met aan de trekhaak een grote caravan, van ongeveer hetzelfde kaliber als hij zelf heeft, dus kan hij een eerlijk vergelijk maken. Niek laat zich niet in de autostoel 'zakken', maar 'neemt plaats' in de royale leren zetel, die bestuurdersstoel heet. Meteen valt de uiterst comfortabele zit op in deze 'hoogzitter', met een heerlijke lichaamsondersteuning. De stoel is veelzijdig en elektrisch verstelbaar.
En als het over elektrisch gaat, hebben we 't meteen over één van de grote verschillen waarmee de nieuwe RAV4 zich van zijn voorganger onderscheidt. De nieuwe is een hybride auto, die zowel elektrisch als op benzine rijdt. Van de in totaal 250 pk motorvermogen zijn er 130 toebedeeld aan de benzinemotor. De overige 120 pk neemt de elektromotor voor z'n rekening. Eén van de eigenschappen van een elektromotor is dat 'ie geen kracht hoeft op te bouwen, maar meteen het volle motorvermogen ter beschikking heeft. En dat betekent met 120 pk heel veel (trek)kracht, die Niek weldra zal verbluffen. Op het eiland weet hij wel een paar plekjes met flink steile hellinkjes. Die zoekt hij met RAV en caravan op. Halverwege de steilte houdt hij stil, om vervolgens uit te proberen wat die nieuwe Toyota nu eigenlijk kan. Wat hij dán meemaakt, gelooft hij naderhand eigenlijk nóg niet: "Het is alsof je in 't geheel géén caravan achter je hebt! Fenomenaal! Wát een trekkracht, verbazingwekkend!"

Nieuwe technieken

Maar ook de overige eigenschappen van Toyota's nieuweling overrompelen Niek. Ze overtreffen z'n stoutste verwachtingen. Het luxeniveau, het rijcomfort, het bedieningsgemak met alles binnen handbereik, hoe stil de auto is, hoe zuinig 'ie rijdt met 1 op 20, z'n zeer geringe CO2 uitstoot waardoor 'ie ook vanuit fiscaal oogpunt interessant is, maar ook de totaal nieuwe technieken die erin zijn verwerkt. Bijvoorbeeld de automatische vierwielaandrijving. Zodra dat nodig is schakelt de nieuwe RAV - zonder dat de bestuurder daar ook maar iets van merkt of voor hoeft te doen - automatisch de vierwielaandrijving in. Nog zo'n stukje vernuft is de adaptieve cruise control. Die houdt niet alleen de ingestelde snelheid vast, maar past deze ook automatisch aan, bijvoorbeeld als een vóór de RAV rijdende auto langzamer gaat. En mocht die sneller gaan rijden, dan laat de cruise control van de RAV deze ook weer sneller gaan. Of de panoramacamera. Dankzij de toepassing van meerdere piepkleine cameraatjes aan de buitenkant van de auto verschaft een display in het dashboard een complete panoramablik rond de wagen.

Totaal anders

"Deze auto is totaal anders en heeft een heel andere rijbeleving. De wagen doet gewoon het werk voor je. Hybriderijden ingewikkeld? Absoluut niet! Het is instappen en gaan", reageert Niek. Na ruim een uur rijden in de nieuwe RAV zit 't er voor hem op. "Wat is de nieuwe RAV een grandioze auto, een hoogstaand product! Ik ben er dolenthousiast over." Als hij even later weer in z'n eigen RAV naar huis rijdt, zegt hij: "Ik heb hier echt een superauto aan hoor, maar nu ik na de nieuwe RAV weer hierin rijd, heb ik echt waar zoiets van: tjonge, wat zit ik nú toch in een rotauto...?"

Overstap

Nieks testrit is meer dan geslaagd. De achterliggende reden waarom Automobielbedrijf Flakkee mensen in de gelegenheid stelt om deze proefritten te maken is om ze te laten kennismaken met Toyota, met de kwaliteiten en baanbrekende technieken die het automerk ontwikkelt. En de proefritten worden niet voor niets gemaakt: verschillende rijders van premiummerken hebben om de eigenschappen van de nieuwe RAV4 intussen de overstap naar deze Toyota gemaakt, zegt het Dirkslandse automobielbedrijf. En ook Toyotarijders die in de - beduidend grotere - Landcruiser reden, deden het.
De nieuwe RAV4 in de uitvoering zoals die er nu bij staat, met automatische versnellingsbak en klaar voor nog meer proefritten, kost zo'n € 48.000.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding