Rein Osinga in zijn Topolino museum, het enige in heel Europa.
Rein Osinga in zijn Topolino museum, het enige in heel Europa. Foto: Hans Villerius

Europa's enige Topolinomuseum

Op het eiland is de naam Rein Osinga zeker niet onbekend. De 68-jarige geboren Fries woont al jarenlang op Goeree-Overflakkee. In Oude-Tonge was hij groepscommandant van de toenmalige Rijkspolitie, groep Oostflakkee. Daarna is hij 22 jaar werkzaam geweest in de AGF groothandel sector. En als VVD gemeenteraadslid is hij inmiddels een respectabel aantal jaren politiek actief op het eiland. Maar de inwoner van Battenoord, waar hij samen met z'n vrouw Suzanne nu vijftien jaar woont, houdt er nóg een bijzondere bezigheid op na: hij verzamelt Topolino's en heeft het enige Topolino museum dat heel Europa rijk is. Uniek dus. En te vinden in Battenoord!

Tekst en foto's: Hans Villerius

De Topolino, beter bekend als de Fiat 500, fascineert Rein al vanaf z'n kinderjaren. Wellicht omdat 't de eerste auto was die z'n vader aanschafte, in 1953. Sindsdien is Rein verknocht aan dit Italiaanse autootje. De naam Topolino is Italiaans voor Micky Mouse. De voorkant van het oudste type dat verscheen deed denken aan deze bekende figuur uit de Walt Disney wereld en kreeg in Italië daarom deze naam aan zich verbonden. Als ventje verzamelde Rein van alles over de Topolino – van plaatjes tot boeken, speelgoedauto's en Topolino-onderdelen toe – en dat virus is hij nooit meer kwijtgeraakt. Later zag hij z'n collectie graag nog eens voltooid met een échte Topolino. En die kwam er. In 1977 kocht hij z'n eerste exemplaar, een donkerblauwe. Maar daar bleef het niet bij: inmiddels heeft hij er vijftien, waaronder één bijzondere. Het is de allereerste Topolino die in 1936 verscheen, een tweezitter, destijds het kleinste autootje ter wereld. De overige exemplaren die hij heeft, hebben bouwjaren variërend van 1936 tot 1955. Hij heeft er zelfs twee met een houten carrosserie.
In juni hoopt Rein met z'n vrouw in een Topolino naar Turijn te gaan. Het is dan 80 jaar geleden dat daar de eerste Fiat Topolino werd gepresenteerd en dat wordt gevierd. In totaal worden tijdens de jubileumbijeenkomst niet minder dan 350 exemplaren verwacht van dit historische autootje, dat in zijn tijd altijd razend populair is geweest.

Opstartperikelen

Toen eind 1996 in Battenoord de voormalige opslagplaats van het waterschap te koop kwam, rijpte bij Rein en z'n vrouw het idee om op deze plaats iets veelzijdigs te gaan realiseren. Onderdeel daarvan was een Topolino museum. Én ze zouden er graag gaan wonen. Realisering van de plannen ging echter niet meteen van een leien dakje. De toenmalige gemeente Middelharnis verleende er aanvankelijk geen toestemming voor. Maar als rechtschapen Fries hield Rein vol en zette hij door. Nadat hij in 1997 toch de voormalige waterschapslocatie in Battenoord opkocht, kreeg hij pas vier jaar later groen licht om z'n ideeën tot uitvoer te brengen. De oude en vervallen panden werden geheel onder handen genomen. Op de bovenverdieping kwam een woonhuis, dat een weids uitzicht biedt over het Grevelingenmeer, de benedenverdieping werd museumruimte. In de zomer van 2002 brak het moment aan waarop Rein een langgekoesterde wens in vervulling zag gaan: zijn tentoonstellingsruimte voor z'n geliefkoosde wagentjes kon officieel worden geopend.

Hobbymatig

Het Topolino museum in Battenoord bestaat inmiddels al weer ruim dertien jaar en velen hebben het intussen bezocht. Echte geïnteresseerden, serieuze liefhebbers van antieke auto's, maar ook veel clubs, tot Solexclubs toe, kwamen al gauw op Reins museum af en ontvingen bij hem een gastvrij onthaal. Vooral voor zulke bezoekers is het museum ook bedoeld. Vandaar dat – ondanks het unieke van het Topolino museum – Rein er niet veel tamtam voor maakt en het museum in een zekere anonimiteit verkeert. "De echte liefhebbers weten het toch wel te vinden", verklaart Rein, "en op die doelgroep richt ik me ook vooral, mensen die gevoel hebben voor antieke auto's. Het museum is hobbymatig en zo wil ik het ook houden. We zitten ook niet 365 dagen in het jaar – of dit jaar 366 – te wachten of er bezoekers komen. Het is gewoon simpel: zijn wij thuis dan kunnen de mensen erin, anders moeten ze een keer terugkomen…" Wie eenmaal binnen is, kan zich verzekerd weten van een collectie autootjes die vanwege hun vertederende uiterlijk zelfs aaibaar aandoen, maar ook van een gezellige gastheer die door zijn toelichtende verhalen de wereld van het Topolinootje voor zijn gasten zonder meer tot leven weet te brengen.
Omdat het museum voor Rein puur hobby is en geen broodwinning, wil hij er ook geen commerciële kant mee op. "Daarom hanteer ik geen toegangsprijzen. Maar ach, vrijwillige giften zijn en blijven natuurlijk altijd welkom…!"

Stil

Aan de buitenkant laat het gebouw niet zien dat achter de binnenkant van de muren zo'n specifiek museum gehuisvest is. Toch laat dit in zekere zin 'stille' museum genoeg zien dat het hart van de echte oldtimerliefhebber sneller doet kloppen. Niet alleen de originele Topolino's, die natuurlijk vooral de show stelen, maar ook vitrines vol miniatuurtjes, mappen met historisch foldermateriaal – tot 1928 toe, en tal van ander materiaal. "Er is zo onvoorstelbaar veel gemaakt over de Topolino en dat ligt hier allemaal…!", zegt Rein terwijl hij een weids armgebaar over de museumruimte laat gaan. "Eigenlijk gaat 't om een stukje geschiedenis, een stukje archief dat je hebt staan. Een plek waar voor- en naoorlogse auto's nog in volle glorie kunnen worden bekeken."

Contact

Daarnaast zijn in het museum allerlei oude gebruiksvoorwerpen te zien en een verzameling strijkijzers. Én er worden fietsen verhuurd. Bovendien starten Rein en Suzanne komend voorjaar een prachtige Bed&Breakfast op hun erf, met hetzelfde royale uitzicht over de Grevelingen als ze zelf vanuit hun woonhuis hebben.
Het Topolino museum is gevestigd aan Battenoord 13/14 en is bereikbaar via de telefoonnummers 0187 652532, 06 22906061 of 06 53324661, en via het e-mailadres: reinosinga@hetnet.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De Topolino Belvédère was zo populair dat er zelfs wandelwagens naar werden nagemaakt, compleet met schuifraampjes aan de zijkanten én de vermelding Belvédère op het 'koetswerk'.