Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Eetcafé No 9: vers koken en veel sfeer

André Mulder, samen met Iefke Kiela eigenaar van eetcafé No 9, werkt misschien wel tachtig uur per week. Maar zo voelt het geenszins. "Ik werk niet meer. Ja, ik werk hard, maar je merkt het niet. Dit is geweldig. De mensen komen hier voor hun plezier. Dat is een prachtige traktatie. Een cadeautje." Mulder begon op 4 oktober 2014 met eetcafé No 9. "Vanaf dag één staan we volledig midden in de aandacht. Hoe dat komt? Vers koken en veel sfeer. Kwaliteit en gezelligheid. Dat is het in een notendop."

Eetcafé, is dat wel de juiste aanduiding voor het etablissement aan de haven van Middelharnis? Achteraf gezien heeft André Mulder twijfels. "Wij koken echt op restaurantniveau. De meeste mensen die hier hebben gegeten zeggen dat ze aangenaam verrast zijn. Ons motto is: elke dag vers koken met louter kwaliteitsproducten. Geen pakjes en zakjes. Wat wij op tafel zetten – en dat zeg ik in alle bescheidenheid – gaat verder dan wat menig restaurant te bieden heeft. Grandcafé of café-restaurant No 9 zou een betere naam zijn. Bij een eetcafé krijg je meestal een plank met een stuk vlees en een berg friet erop."

Een groot verschil met No 9 waar je bijvoorbeeld een voorgerecht kunt kiezen dat bestaat uit gegrilde coquilles, serranoham en groene asperges. En waar vleessoorten uit de vergetelheid op de kaart staan. "Denk aan onze Ierse steak. Dat is een stuk sukade, draadjesvlees. Zo mals als een biefstuk en lekkerder dan een ossenhaas. Botermals en zeer smaakvol. We krijgen er iedere dag complimenten over. De vis komt natuurlijk van het eiland." Mulder toont de kaart, die overigens ook lunchgerechten bevat, waar onder andere een in roomboter gebakken griet met verse limoen op staat. Kindermenu's zijn er ook en wie vegetarisch wil eten krijgt de kok aan tafel, met wie hij of zij het gewenste gerecht kan bespreken. Op maat. Eetcafé No 9 houdt ook rekening met allergieën.

De kaart wordt elke drie maanden volledig vernieuwd. Zo kunnen Mulder en zijn medewerkers, onder wie chef-kok Bart de Ruiter en kok Sebastiaan de Reus, de gasten blijven verrassen. Ook de wijnkaart krijgt met enige regelmaat een nieuwe inhoud.

Gastvrijheid, kwaliteit en sfeer

Toen André en Iefke begonnen, in 2014, kwam hij met een concept dat ogenschijnlijk eenvoudig is. "Horeca is niet ingewikkeld. Je hebt er geen wiskunde voor nodig. Het draait, in onze beleving, allemaal om drie pijlers: gastvrijheid, kwaliteit en sfeer. Vers en gevarieerd koken op niveau, een informele sfeer en een hoge service – daar draait het om. Wij willen dat onze gasten naar huis gaan met een uitstekend gevoel: het was een gezellige avond en we hebben heerlijk gegeten. Daar streven we naar. Meer is het niet." Er zijn regelmatig muziekoptredens in de met iconen uit de film- en muziekwereld aangeklede zaak.

Eetcafé No 9 trekt ook cafégasten. Veel bezoekers die gedineerd hebben, blijven daarnaast hangen om nog een glas bier of wijn te drinken. In het weekend zitten er gerust honderd tot honderdtwintig mensen. Als het terras open is, in het wat warmere seizoen, loopt dat aantal nog op. Want daar zijn nog zo'n vijftig zitplaatsen. Er is ook buiten veel aandacht besteed aan de sfeer. Er staan parasols, op de stoelen liggen leuke kussentjes en er zijn terraskachels en fleecedekens voor als het wat killer wordt. Ook is het terras aangekleed met planten, waaronder twee olijfbomen.

Daarbij komt nog dat de locatie super is. Eetcafé No 9 – de naam is afgeleid van het huisnummer: Vingerling 9 – ligt direct aan de gezellige haven van Middelharnis, te midden van tal van andere cafés en restaurants. "We versterken elkaar. De haven is bruisend geworden. Precies wat Iefke en ik wilden toen we hier eind 2014 begonnen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding