'Ik sta ineens voor een klas vol tieners'

Sinds vorig jaar geef ik, samen met jeugdverpleegkundige Bianca van het Centrum Jeugd en Gezin, relationele en seksuele vorming op middelbare scholen in Middelharnis. In één lesuur proberen we de derdeklassers wat meer bij te brengen over seksualiteit, relaties, anticonceptie en zwangerschap. In mijn dagelijks werk heb ik te maken met (aanstaande) ouders en hun jonge kinderen, maar tijdens deze les sta ik ineens in een klas vol tieners. Een totaal andere wereld. Ik weet gelukkig nog erg goed wat mijn belevingswereld was als tiener en ik probeer op die manier aansluiting te vinden bij deze jonge mensen. Dit is leuk, verrassend en erg interessant.

In een bijscholing didactische vaardigheden heb ik geleerd dat het vooral belangrijk is de leerlingen vanaf het begin van de les 'bij de les' te krijgen/houden. Bianca en ik zijn gelukkig niet verlegen en we zijn niet snel van ons stuk te brengen al krijg je soms vragen en opmerkingen waar je rode wangen van zou krijgen. Met humor komen we een heel eind.

Door deze voorlichting hopen we dat het aantal SOA's en tienerzwangerschappen zal teruglopen. Ook willen we tieners leren hoe ze later gezond zwanger kunnen worden door bijvoorbeeld het belang van foliumzuur te benadrukken. We hopen dat de leerlingen ons weten te vinden als ze vragen hebben over seksualiteit en zwangerschap, maar willen bovenal een taboe wegnemen bij leerlingen die het moeilijk vinden om hierover te praten.