Afbeelding
Foto: pr

Spelen met licht, dat is fotografie

Wat is een mooie foto? Moeilijke vraag. "Ik zeg nooit: dit is een mooie of een lelijke foto. Maar: ik vínd dit een mooie of niet-mooie foto", zegt Leen van Mourik van Fotoclub Herkingen. Toch zijn er natuurlijk wel maatstaven voor een goede foto. Een belangrijke: "Een rechte horizon. Op een landschapsfoto hoort de horizon recht te staan." Punt uit.

Maar er zijn nog wel meer eigenschappen die een foto het predicaat 'goed' kunnen geven. Samen met zijn clubgenoten Paul Molenaar en Maarten van der Klooster noemt Van Maurik het licht. "Spelen met licht, dat is fotografie. Wat kan ik met het licht? Hoe kan ik het beïnvloeden? Wacht je een minuut of drie, dan maak je een heel andere foto. Bijvoorbeeld als er een wolkje voor de zon komt. Het beste licht heb je 's morgens of tegen de avond."

De compositie van een foto is ook onderscheidend. "Je moet het zien. Zet eens een stap naar rechts of naar achteren. En zorg dat er niet te veel afleiding op de achtergrond is. Dus geen portret met een drukke achtergrond."

Vriendenclub

De leden van Fotoclub Herkingen bespreken hun foto's onderling. Dan komen dit soort tips en trucs aan de orde. Daardoor kunnen de fotografen zichzelf verbeteren. Niet voor niets is het doel: de fotografie op een hoger niveau brengen. Maar de club, opgericht in oktober 2008, is er ook voor de gezelligheid. "We zijn een vriendenclub, ooit begonnen met vier leden", zegt Paul Molenaar, die samen met Leen van Mourik een van de oprichters is.

De club groeide al snel door en telt nu vijfentwintig leden. Dat is tevens het maximum. Meer mensen zouden de clubavonden in het recreatiezaaltje van het bejaardencentrum in Herkingen niet kunnen bezoeken. Potentiële leden staan op een wachtlijst. Maar er komen weinig plaatsen vrij. Hooguit als er eens iemand verhuist.

In tegenstelling tot wat de clubnaam zou doen vermoeden, komen de fotografen niet alleen uit Herkingen. Er zijn ook leden in bijvoorbeeld Middelharnis, Stad aan 't Haringvliet en Goedereede-Havenhoofd. Er zijn mannen en vrouwen en de leeftijden lopen uiteen van circa 40 tot 75. Het niveau van de fotografie varieert van zeer goed tot mensen die, bij wijze van spreken, nog nooit een camera hebben gezien en zich bij de fotoclub aansluiten om het fotograferen onder de knie te krijgen.

Doorgaans lukt dat vrij aardig, door het onderling bespreken van de foto's op de clubavonden. Daarnaast staat er een jaarlijks stedentripje op het programma en wordt de Foto van de Maand gekozen. Eens in de twee jaar verzorgt de Fotoclub Herkingen een expositie in de theetuin te Herkingen. De volgende is in 2017 en heeft als thema 'Goeree-Overflakkee'.

Techniek helpt

Volgens Van Mourik, Molenaar en Van der Klooster hoef je echt niet de allerbeste apparatuur te hebben om een mooie foto te maken. "Je moet het zien, dat is het belangrijkste. De techniek helpt je, maar je hoeft niet het duurste van het duurste te hebben. Laat je niet gek maken… Het is juist de kunst om met je eigen spulletjes de mooiste foto te maken."

Het zou zelfs kunnen met een telefoon. En soms glipt er wel eens zo'n foto tussendoor. Maar bij de Fotoclub Herkingen staat de echte (digitale) camera op nummer één. Maarten van der Klooster herkent de telefoonfoto's zo. "Vooral als ze op een wat grotere afstand zijn gemaakt…" Niet mooi dus.

Foto's: Fotoclub Herkingen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding