Boerenkunst en windmolens

Herman Maas maakt 120 foto's per dag

"De zonsopkomst is een magisch iets. Dat je weet dat je weer een nieuwe dag krijgt." Herman Maas uit Stad aan 't Haringvliet gaat iedere morgen een rondje rijden om te genieten van het begin van de nieuwe dag. In de zomer is hij dus al vroeg uit de veren. Tijdens zijn ochtendritueel maakt hij zo'n honderdtwintig foto's. "De meeste gooi ik weg." Een selectie van de foto's komt op zijn dagelijkse weblog: Het dagboek van een kooikertje.

De voormalige huisarts gaat ieder jaar een dagje naar de vakantiebeurs in Utrecht. Niet om de ideale reis uit te zoeken, maar om weer met een tevreden gevoel naar huis te gaan. Met dank aan de foldertjes kan hij meepraten over verre reizen, terwijl hij zelf gewoon op Flakkee blijft. "Ik hoef geen inentingen, ik hoef nooit te wachten op vliegvelden en ik heb geen last van rare maaltijden en krakende hotelbedden. Ik ben heel gelukkig op het eiland."

"Ik ben geen fotograaf, het gaat mij om het uitdragen van een boodschap. De boodschap dat er dicht bij huis op Flakkee genoeg te zien. Ik ben trots op het eiland." De foto's maakt hij met een eenvoudige en goedkope compactcamera. Zijn favoriete onderwerpen zijn windmolens en boerenkunst. Onder boerenkunst verstaat hij bijvoorbeeld opvallende tractorsporen, gestapelde pakken met kuilgras en recht lijnen op een versgeploegd land. Tijdens de Kunstkijk in mei is de fotoserie over het thema boerenkunst te bewonderen in de tuin van de familie Maas.

Dagelijks bezoeken ruim honderd mensen zijn weblog. Er zijn wat oudere mensen die iedere dag een kijkje nemen en het fijn vinden dat ze iedere dag een verhaaltje kunnen lezen. "Daar doe ik het voor." Zelf een kijkje nemen? www.dagboekkooikertje.blogspot.nl.