Cultuur verbindt

Bij cultuur zal men veelal denken aan bijv. musea, muziek, theater of beeldende kunst. Maar cultuur is zoveel meer. Cultuur is ook hoe mensen met elkaar omgaan, welke afspraken ze met elkaar maken en hoe ze de maatschappij inrichten. Cultuur zal per land of gebied verschillen. De geschiedenis, de politieke situatie en religie zijn mede bepalend voor de vorm van cultuur. Het culturele leven uit zich in diverse vormen: van de muziekverenigingen, sportverenigingen, kerken, koren tot verenigingen die zich bezig houden met archeologie, geschiedenis of cultureel erfgoed en meer.

Een actief maatschappelijk en cultureel leven is van groot belang voor een vitale samenleving. Het is dan ook goed om te zien dat op het eiland een toenemend aantal burgers zich inzet voor de gemeenschap. Saamhorigheid en inventiviteit van attente burgers hebben het Diekhuus gered en gemaakt tot wat het nu is. Via de Dorpsraden nemen burgers het initiatief om zelf vorm te geven aan de leefbaarheid van hun dorp. Rondom veel havens worden jaarlijks mooie evenementen georganiseerd. Dankzij de samenwerking van verschillende organisaties kan er ook optimaal geprofiteerd worden van bijv. de gelden die via de provinciale regeling Erfgoedlijnen ons eiland ten deel vallen. We mogen trots zijn op ons mooie eiland.

De gemeente GO mag zich gelukkig prijzen met al die burgers die zich met hart en ziel inzetten voor de gemeenschap en daarmee de leefbaarheid, woonplezier en aantrekkelijkheid van ons mooie eiland vergroten. Saamhorigheid is het cement van de gemeenschap. Het is belangrijk dat er een Cultuurbeleid is met visie op de toekomst. Zo een visie moet breed gedragen worden in het bestuur en in het gemeentelijk apparaat en het moet uiteraard ook draagvlak hebben in de gemeenschap. Recentelijk is daar twijfel over ontstaan toen bleek dat twee historische panden in de Kerkstraat zijn verkocht door de gemeente. De woorden van oud burgemeester Lokker dat we ons cultureel erfgoed moeten koesteren staan daarmee in schril contrast.

Het versoberde subsidiebeleid van de gemeente wordt soms gezien als een bedreiging , maar geeft ook kansen. Heroriëntatie op de vorm en inhoud kan leiden tot samenwerkingsvormen die financieel voordeel opleveren en tot creatieve nieuwe ideeën leiden. Goede onderlinge communicatie is nodig zodat voorkomen wordt dat verschillende evenementen op dezelfde dag plaats vinden, waardoor er minder publiek is. Hierbij kan de gemeente faciliterend en ondersteunend zijn.

Samenwerken is zoveel leuker en levert meer op.

Hein Mijs