Carla van de Wetering met Zip in Nieuw Rijsenburgh.
Carla van de Wetering met Zip in Nieuw Rijsenburgh. Carla van de Wetering met Zip in Nieuw Rijsenburgh.

Zip brengt ontspanning en vrolijkheid in Nieuw Rijsenburgh

Een hond in het verpleeghuis? Misschien is dat niet het eerste wat je zou verwachten. Maar al snel blijkt dat de trouwe viervoeter een welkome gast is. Oudere bewoners van Nieuw Rijsenburgh aaien de hond, borstelen zijn vacht of geven hem een plastic balletje. Ze hebben er lol in. Je ziet hun ogen twinkelen en om hun mond verschijnt een glimlach.

De hond heet Zip. Het is een blonde labrador van acht jaar. Het baasje van Zip is Carla van de Wetering. Samen komen ze regelmatig in Nieuw Rijsenburgh, soms ook in Ebbe en Vloed. De bewoners genieten ervan. Althans, de meeste.

ZorgDier
Carla van de Wetering deed vrijwilligerswerk in Ebbe en Vloed. Op het prikbord zag ze iets over de Stichting ZorgDier Nederland. Het prikkelde haar belangstelling en samen met Zip meldde ze zich aan voor de cursus. "Dan kom je er bijvoorbeeld achter dat een hond alles met zijn neus doet. Tijdens de cursus worden ook proefjes gedaan: hoe reageert de hond? Je bouwt vertrouwen op. Een hond is leergierig en houdt van gezelschap. Net als kinderen hebben ze ruimte en aandacht nodig. Is er stress bij de hond, dan leer je dat te ontdekken en er goed mee om te gaan. Honden leven vanuit hun intuïtie, in het moment, maar ze onthouden ook."

Als Carla een groep bewoners in Nieuw Rijsenburgh met haar hond bezoekt, maakt dat wat los. "Mensen worden vrolijk en vertellen verhalen van vroeger. Soms zingen we ook liedjes. Er zijn ook bewoners die niet van honden houden. Dat is hun goed recht en daar lopen we dan langs. Maar de meeste mensen zijn heel blij als we komen. Dieren zijn onbaatzuchtig en geven liefde."

Gezond medicijn
Een hond die een rol speelt op het gebied van zorg en welzijn, het blijft iets bijzonders. Voor Carla van de Wetering is het onderhand gesneden koek: "Kijk, als je ouder wordt, moet je steeds meer loslaten: je huis, mensen om je heen… Dat is moeilijk. Dan kun je wel wat ontspanning en afleiding gebruiken. Zip brengt vrolijke dingen naar boven. Een knuffel aaien kan natuurlijk ook, maar een hond op bezoek is toch wat anders. Het leeft. Een hond is bovendien goed voor de gezondheid. Veel beter dan medicijnen. Een hond is een gezond medicijn, waar je vrolijk van wordt."

Volgens Carla is Zip uitermate geschikt voor dit mooie werk. De hond luistert goed en is zeer aaibaar. "Zip is een labrador. Labradors kunnen wel eens te enthousiast zijn. Dan gaan ze springen. Maar over het algemeen valt het mee. Zip houdt erg van gezelschap." Dat merken de bewoners en zo ontstaat er iets moois in het verpleeghuis.

Carla en haar hond gaan één keer per week op bezoek bij een woongroep in Nieuw Rijsenburgh. Soms is een kwartiertje genoeg, maar meestal loopt het bezoek uit, soms zelfs tot een uur. Omdat het plezier oplevert, ontspanning en afleiding. Een glimlach, twinkelende ogen.