Isoleren zorgt voor meer comfort en lagere kosten

Een woning isoleren is een goede investering. Het zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een fijner leefklimaat. Door isolatie is er minder energie nodig is om het huis te verwarmen, dus is isoleren goed voor het milieu.

Er zijn verschillende soorten isolatie. Globaal kan de hele 'schil' van de woning worden geïsoleerd. Van de vloer tot het dak en uiteraard alle wanden. Met name bij oudere huizen valt er veel te winnen. Sommige klussen, zoals het isoleren van het dak kunnen handige mensen wel zelf doen. Voor bijvoorbeeld het isoleren van de spouwmuren of kruipruimte of het plaatsen van hoog rendementsglas is het verstandig om een specialist in te schakelen.

Spouwmuurisolatie is een relatief onbekende methode om een woning te isoleren. Deze techniek zorgt voor nauwelijks voor overlast, omdat alle werkzaamheden aan de buitenkant van het huis plaatsvinden. De specialist boort gaten in de voegen en spuit hierdoor isolatiemateriaal in de spouwmuur. De muur kan worden opgevuld met verschillende soorten isolatiemateriaal.

Om te kijken waar een woning het meeste warmte verliest kan er een warmtescan worden gemaakt. Dat is een soort 'röntgenfoto', waarop precies te zien is op welke plekken de warmte het huis uitlekt. Op basis hiervan kan een professional advies geven over de meest efficiënte manier om het huis te isoleren. Bewoners van een rijtjeshuis die hun huis willen laten isoleren kunnen eens informeren bij de buren, als er meerdere huizen tegelijk geïsoleerd kunnen worden daalt de prijs per woning.

Mensen die zich verdiepen in de mogelijkheden om een huis te isoleren komen al snel de term R-waarde tegen. Dat is het getal dat het isolerend vermogen weergeeft, hoe hoger de R-waarde, hoe langer het duurt voor de warmte wordt doorgegeven.

Er zijn ook enkele simpele maatregelen die iedereen zelf kan nemen. Het aanbrengen van tochtstrippen bijvoorbeeld. Dat voorkomt dat er koude lucht door de kieren bij ramen en deuren naar buiten waait. Ook een brievenbus is een risico als het gaat om warmteverlies, zorg ervoor dat de brievenbus altijd goed sluit. Radiatorfolie achter de verwarming aanbrengen is een andere eenvoudige manier om de warmte binnenshuis te houden. Ook het zoveel mogelijk sluiten van de binnendeuren en gordijnen voorkomt verspilling van warmte en energie.

Bij het isoleren is het van belang om ook aandacht te hebben voor ventilatie. Voor een gezond leefklimaat is het van belang om te zorgen voor verse lucht in huis. Dat kan natuurlijk door het huis te luchten door middel van het openzetten van ramen. Voor een goed geïsoleerde woning is dat eigenlijk niet voldoende, er moet continu lucht door de woning stromen. Dat kan door roosters, boven de ramen of in de muur, of met mechanische ventilatie. Vraag de professional die de isolatieklus uitvoert om advies over de beste oplossing voor ventilatie. Slechte ventilatie is makkelijk te herkennen, schimmel- en vochtplekken zijn een signaal dat er niet voldoende ventilatie is.

Meer weten? Op de website www.milieucentraal.nl is veel informatie te vinden over isolatie en de besparingen die het op kan leveren.