Carina Simons en rechts wijkverpleegkundige Petra Ketting.
Carina Simons en rechts wijkverpleegkundige Petra Ketting. Foto:

Werk aan de winkel voor de wijkverpleegkundige

MIDDELHARNIS - Mensen worden steeds ouder en willen zolang mogelijk thuis blijven wonen. Helaas komt ouderdom bij velen met gebreken. De plaatsen in de verzorgingstehuizen zijn beperkt en dus is menigeen afhankelijk van hulp en zorg aan huis. Hier kan de wijkverpleegkundige de oplossing bieden. Toch heeft ook de wijkverpleging te maken met bezuinigingen en veranderingen. Wijkverpleegkundige Carina Simons vertelt hoe zij en haar collega's daar mee omgaan.

"De wijkverpleegkundige is er voor iedereen, die op lichamelijk, sociaal of psychisch gebied hulp nodig heeft", legt ze uit. "Wij bezoeken de mensen thuis en kijken of we een oplossing kunnen vinden voor de zorgvraag en welke ondersteuning daarvoor nodig is. Mensen kunnen soms zelf nog wel wat en daarnaast kan er eventueel hulp ingeschakeld worden van familie, vrienden of bekenden, de zogenoemde mantelzorgers of vrijwilligers. Voorop staat, dat de zorg zo persoonlijk mogelijk wordt aangeboden. Gelukkig mogen we sinds dit jaar zelf de indicaties opstellen. Voorheen werd dat vanuit een ver kantoor gedaan. Juist omdat wij de mensen nu persoonlijk bezoeken en spreken kun je de zorg goed afstemmen op de situatie. Je staat immers veel dichter bij de mensen. Het indiceren gebeurt zeer secuur, omdat de zorgtijd in de indicatie moet overeenkomen met de zorgtijd in de praktijk. De cliënt staat echter altijd centraal en we proberen ook zoveel mogelijk dezelfde verpleegkundige bij dezelfde cliënten te plaatsen en dat het liefst op vaste tijden. Dat is voor beide partijen het prettigst".

Band met je cliënten

Carina geeft toe, dat dat niet altijd te realiseren is. "Dezelfde ronde kan de ene dag meer uitlopen dan de dag ervoor. Je werkt tenslotte met mensen . Geen dag is hetzelfde . De tijd per cliënt wordt steeds effectiever benut. Gelukkig kunnen we meestal rekenen op begrip, maar niet altijd, helaas. Cliënten zien zo'n zorgmoment vaak als een gezellige afleiding. Veel mensen zijn eenzaam en kijken uit naar de komst van de verpleegkundige of verzorgende. We zijn dan ook bezig om samen met stichting 'Zijn' het eenzaamheidsprobleem aan te pakken. Veel burgers kennen wel een eenzaam iemand en willen hier en daar bijspringen, maar ze weten niet hoe te beginnen. In de thuiszorg krijg je bovendien een band met je cliënten. soms verwachten mensen dat je hard wordt door alle leed, verdriet en zorg, maar dat is zeker niet zo. Wij zijn beslist geen robots".

Waar Carina zich vooral zorgen om maakt zijn de mensen, die tussen wal en schip dreigen te vallen. "Er zijn steeds minder plaatsen in de verzorgingstehuizen en de wachtlijsten zijn lang", weet ze. "En de piek moet nog komen, want de mensen worden steeds ouder. Bovendien heeft niet iedereen familie of bekenden, die als mantelzorger kunnen fungeren. Daarbij raken ook mantelzorgers overbelast. Soms denk je dan toch wel eens, waar gaat dit naar toe?"

Carina verwacht dan ook dat er in de nabije toekomst zeker nog behoefte zal zijn aan nieuwe wijkverpleegkundigen en verzorgenden. "Het is klinkt misschien cliché, maar het is een prachtig beroep. Het is afwisselend en dankbaar, maar vooral, het is mensenwerk. Ik kan het iedereen aanraden".

Kader

Carina Simons en Caroline Rijsdijk hebben ieder een nieuwe functie als onafhankelijk wijkverpleegkundige voor heel Goeree Overflakkee. Daarbij werken zij samen met de vijf thuiszorgorganisaties op ons eiland. Zij zijn er ook voor de burger die de weg zoekt in zorgland. Zij zijn te bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer 06-13708997 / 06-22801476.