Afbeelding
Foto: Adri van der Laan

Praatje bij een plaatje

Wim Grinwis: 'Mensen zorgen zelf voor het verhaal bij de oude foto's'

Wim Grinwis uit Ouddorp is al geruime in de ban van het verzamelen van oude foto's van het eiland. Graag deelt hij deze hobby met anderen. Regelmatig verzorgt hij presentaties met zijn beamer in verschillende plaatsen in het eiland. Daarnaast zoekt hij de foto's uit voor de wekelijkse rubriek in Eilanden-Nieuws 'Dit kiekte onze fotograaf veertig jaar geleden'.

"Het is een soort virus, als dit je eenmaal te pakken krijgt dan kun je er niet meer van loskomen", legt de bijna 70-jarige Ouddorper uit. Zijn hobby zit wel in de familie. Het is voor hem begonnen toen hij de fotoboeken van zijn vader kreeg. "Hij bewaarde vooral foto's en ansichtkaarten van het hele eiland". En iedere foto had wel een verhaal. Soms stond dat verhaal achterop de foto, maar meestal moest 'het verhaal' ook worden opgezocht. Dan was het voor Wim wel een 'sport' om achter dat verhaal te komen. Maar 'het virus' sloeg nog verder toe toen hij samen met zijn broer Aart de duizenden foto's uit het Eilanden-Nieuwsarchief ging scannen. Aart is jarenlang hoofdredacteur van het Eilanden-Nieuws geweest. Naast dat hij die foto's maakte ontwikkelde hij de negatieven op de zolder van deze streekkrant. Foto's waarop geen gegeven op stonden. Mede vanuit het geheugen van broer Aart werden de gegevens verzameld.

Een ander deel van de verhalen achter de foto's werd gehaald uit het Streekarchief Goeree-Overflakkee. Samen met broer Aart heeft hij vele uren daar doorgebracht. "We hebben alle medewerking van het van de mensen van het Streekarchief gekregen", aldus Wim. Zo heeft vooral de hulp van Maarten Bos hen heel goed geholpen. "Het was mooi en boeiend werk", legt Wim uit. "Je nam een doos foto's mee naar huis en dan begon het. Je vergat de tijd als je met al die foto's bezig was".

Toen hij de duizenden foto's gescand had, vond hij dat dit digitale archief niet alleen bij hem thuis of bij het Eilanden-Nieuws moest blijven. "Ik wil er zoveel mogelijk mensen van mee laten genieten". Daarom bezoekt hij dan ook regelmatig verenigings- of soosbijeenkomsten om de mensen (vooral senioren) iets te laten zien van het rijke foto-verleden van het eiland. Het zijn overigens niet alleen foto's van Eilanden-Nieuws maar ook uit andere bronnen, zoals de familie Van Eck.

Wim hoeft tijdens die fotopresentaties zelf voor geen groot verhaal te zorgen. "Ik pas mijn selectie natuurlijk aan aan het dorp waar ik kom, maar voor de rest loopt het vanzelf. De mensen in de zaal zorgen zelf voor het verhaal, want het verleden gaat weer leven bij het zien van de foto's". Verhalen komen volgens Wim dan goed los.

Wim heeft nog meer hobby's, want als oud-wegenwachter kan het natuurlijk niet anders dan dat hij 'een oude auto' heeft, waar hij veel aan te doen heeft. Maar de autohobby heeft natuurlijk wel een geduchte concurrent gekregen aan de oude foto's…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding