Afbeelding
Foto:

Frisse start van 2016

Een nieuwjaarsduik is dé manier om een frisse start te maken in het nieuwe jaar. In Ouddorp duiken veel mensen op 1 januari de koude Noordzee in. De duik is om 14.00 uur, bij het Westerduinpad 2, dat is bij strandpaviljoen Paal 10 en de post van de reddingsbrigade. Inschrijven kan op de dag zelf van 12.00 tot 13.45 uur. Deelname kost € 3,- per persoon, de opbrengst is bestemd voor de KNRM en de Reddingsbrigade. Kijk voor meer informatie op www.nieuwjaarsduikouddorp.nl. Hier kan ook het inschrijfformulier worden gedownload.

7 Tips voor een geslaagde Nieuwjaarsduik

1. Wen aan de kou
Ga in de winter regelmatig naar buiten, juist ook als het koud is. Op die manier went je lichaam aan de kou. Wennen aan de kou kan ook door voor de nieuwjaarsduik iedere dag een paar graden kouder te douchen.

2. Zorg voor brandstof
Het kost veel energie om het lichaam warm te houden tijdens de nieuwjaarsduik, zorg dus voor voldoende brandstof. Eet voor de duik dus een stevige maaltijd.

3. Doe een warming up
Het is belangrijk om te zorgen dat alle spieren goed opgewarmd zijn voor de duik in het koude water. Door te springen, rennen of andere oefeningen te doen is het lichaam vooraf goed opgewarmd. In Ouddorp is er een entertainer die een warming up verzorgt.

4. Vetlaag        
Dieren blijven onder water warm door hun vetlaag. Die zorgt ervoor dat de kou niet in het lichaam door kan dringen. Mensen kunnen dit imiteren door het lichaam in te smeren met vaseline, dan duurt het langer voor de kou doordringt.

5. Draag een muts
In Ouddorp krijgen deelnemers een officiële muts. Verder is het verstandig om handschoenen te dragen en eventueel waterschoenen of slippers.

6. Warm snel op
Na de nieuwjaarsduik is het belangrijk om zo snel mogelijk weer op te warmen. Droog je gelijk stevig af en trek warme kleren aan.

7. Vergeet de erwtensoep niet
Zo, de nieuwjaarsduik zit erop. Tijd voor een kop dampende erwtensoep. 2016 is nu echt begonnen.