Afbeelding
Foto:

Jong dameskoor Shira zingt zuiver in historische kerken

Loepzuiver klonk het. Dirigent Peter Wildeman is er nog steeds vol van. Zijn koor Shira zong in de Sint-Laurenskerk in Rotterdam en bracht het 'Halleluja' van Händel ten gehore. "Echt mooi", benadrukt hij zijn tevredenheid. "Het koor zong haarzuiver." Het koor telt alleen dames in de leeftijd van 16 tot 45. Shira is dus een jong dameskoor. Het bestaat uit twee delen: een Flakkees deel met dertig leden en een deel rond het Zeeuwse Kapelle met dertig leden. De dames – alten en sopranen, die soms ook een tenorpartij voor hun rekening nemen – repeteren apart, maar treden gezamenlijk op. Uiteraard ook rond de kerstdagen.

Kerstconcerten

Jong dameskoor Shira zingt op de mooiste locaties in de omgeving. De Sint-Laurenskerk, de Nieuwe Kerk in Middelburg, de Maria Magdalenakerk in Goes, de dorpskerk in Dirksland, de dorpskerk in Middelharnis, maar ook in de Ark van Noach in Dordrecht. Met het oog op de decemberfeestdagen staan er vier kerstconcerten op het programma, twee op Goeree-Overflakkee en twee in Zeeland. Het koor is druk aan het repeteren om het gevarieerde programma er goed in te krijgen. Want het moet uiteraard weer loepzuiver klinken.

"We zingen onder andere delen uit een Amerikaans oratorium van Joseph Martin. Dat is vrij uniek, het is nooit eerder in Nederland uitgevoerd", zegt Peter Wildeman. Het programma is breed. Het publiek krijgt ook kerstklassiekers als het 'Gloria' van Vivaldi te horen. Tussen de uitvoeringen door klinkt het evangelie door middel van declamaties.

Shira heeft een druk jaar achter de rug. Nelleke Mackloet, sopraan en af en toe tenor, telt in de gauwigheid dertien optredens. "We repeteren eens in de drie weken, dus we treden bijna vaker op…", zegt ze. Volgend jaar zet het jong dameskoor de activiteiten met volle vaart voort. Op het programma staan onder meer de opnames voor een cd. Na 'In de stilte' is het de tweede cd van Shira.

Het bijna drie jaar oude koor – opgericht in januari 2013 – is "een hechte groep", volgens alt Heleen Nagtegaal. Dat, het veelzijdige repertoire en de optredens in mooie historische kerken, maakt het zingen in Shira tot iets bijzonders. Daar zijn Nagtegaal en Mackloet het roerend over eens.

Andere klank

Peter Wildeman, de dirigent, voegt daaraan toe, dat het sowieso bijzonder is dat er een jong dameskoor in de regio is. "Er zijn niet veel van dit soort koren in Nederland. Wat ze onderscheidt? De zuiverheid. Een jong dameskoor zingt heel zuiver, zeker als je goede zangers hebt. De klank is ook anders dan een gemengd koor of een mannenkoor. Als dirigent kun je er technisch gezien meer mee."

Het koor is interkerkelijk en zingt voornamelijk religieuze muziek. Psalmen bijvoorbeeld. Vorig jaar kreeg het publiek tijdens de kerstconcerten een programma met Christmas Carols voorgeschoteld. Uitdagende zangstukken worden niet geschuwd door Wildeman en zijn dames. Bijzonder is dat het koor ook in het Hebreeuws zingt. Daarmee sluiten de zestig zangeressen aan bij de betekenis van de naam van hun koor. Shira is een Hebreeuwse meisjesnaam die gedicht, lied of zang kan betekenen.

Open repetities

Shira houdt twee open repetities om kennis te maken met het jong dameskoor en vrijblijvend te oriënteren op een eventueel lidmaatschap. Deze repetities zijn op woensdag 13 januari 2016 en maandag 25 januari in gebouw De Hoeksteen te Middelharnis. De aanvang is 19.30 uur. Om 21.30 uur is de open repetitie afgelopen.

<kader>

Jong dameskoor Shira geeft op donderdag 17 december een kerstconcert in de dorpskerk te Dirksland. Met medewerking van onder andere The Lailly Voices en mannenkoor Obadja.

Op maandag 21 december doet Shira de dorpskerk in Middelharnis aan, nu samen met kinderkoor Kadosj, jeugdkoor Hadar en het christelijk mannenensemble Goeree onder leiding van Berdien Dekker.

Beide concerten beginnen om 19.30 uur. De entree bedraagt 6,50 euro. Bezoekers tot 12 jaar betalen 4 euro minder. Reserveren kan via www.peterwildeman.nl.

<einde kader>