Afbeelding
Foto:

Biertje? Ja, maar dan wel zelf gebrouwen!

De brouw-mania slaat toe. Steeds meer Nederlanders ontdekken het zelf brouwen van bier. Want met alleen de ingrediƫnten water, mout, hop en gist kun je al een lekker biertje brouwen. Gewoon thuis. Al dan niet met behulp van een kant-en-klaar startpakket.

Bier brouwen start met het malen of pletten van de mout (het 'schroten'). Meng de geschrote mout met warm water om een beslag te maken. Dit heet 'maischen'. Daarna volgt het filteren van het beslag. Het resultaat is een heldere vloeistof, het 'wort'.

Koken
Het opgevangen wort moet met hop zo'n 90 minuten gekookt worden. Dat maakt het wort steriel en zet de hopbitterstoffen om waardoor ze oplossen. Na het koken verwijder je de eiwitvlokken ('breuk' of 'trub') en filter je de hop uit het wort met behulp van filterdoeken. Het hete gehopte wort moet na het filteren afkoelen, zodat de gist erbij kan.

Bottelen
Dan volgt de hoofdgisting. Die duurt zo'n 3 tot 5 dagen en gaat langzaam over in de nagisting. De gist snoept de laatste vergistbare suikers op en het rijpingsproces van je bier begint. Hevel het bier daarna over in een glazen (mand)fles. Na 1 tot 3 weken kun je je bier bottelen in flesjes met kroonkurken of beugelflesjes. Laat je zelf gebrouwen bier nog een klein tijdje rijpen en dan: proost!

Zelf aan de slag? Kijk op Youtube voor filmpjes met instructies.

<kader> Cadeautip! Geef een kant-en-klaar startpakket om bier te brouwen.