Afbeelding
Foto:

Gezonder eten? Ga stomen!

Gezonde voeding is belangrijk om goed in je vel te zitten. Maar hoe zit het eigenlijk met onze kennis over koken en vitamines? Onze groente koken we vaak te lang en in teveel water, waardoor veel vitamines en mineralen verloren gaan. Zonde! Met een stoomoven is dat verleden tijd. Stomen is opmars, in steeds meer keukens is een stoomoven te vinden. Logisch, want het is makkelijk en gezond.

De belangrijkste voordelen van een stoomoven op een rijtje:
– Vitamines en mineralen blijven beter bewaard
– Geen boter of vet nodig
– Intensere smaak van het eten
– Geen kookluchtjes
– Nooit meer overgekookt of aangebrand eten

Er zijn drie verschillende soorten stoomovens: hoge druk, lage druk en combi. De hoge druk stoomoven is vergelijkbaar met een snelkookpan. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat bijvoorbeeld aardappels binnen 10 minuten gaar zijn. Een lage druk stoomoven is minder snel, maar heeft als voordeel dat de oven tussendoor kan worden geopend. Handig om tijdens het stomen andere gerechten toe te voegen. De combi-stoomoven is een combinatie van een gewone oven met een stoomoven. Met dit type oven kunnen ook taarten gebakken worden of gerechten gemaakt worden met een krokant korstje.

Welke stoomoven je ook kiest, de smaak van de groente en vis blijft puur bij het stomen, daardoor smaakt het lekkerder dan ooit. Gezond genieten!