Afbeelding
Foto:

Vogels voeren

Vijf tips voor vogels in de tuin

Vogels kunnen nu wel wat extra's gebruiken. Warm blijven in de kou kost veel energie. Door sneeuw en ijs is het voedsel voor vogels in de vrije natuur minder goed te vinden. Help daarom de vogels in uw tuin een handje.

Op het moment ziet het er nog niet erg koud uit buiten, maar laten we hopen dat we toch weer een beetje sneeuw en vorst krijgen, dat brengt de vogels wat dichter bij huis. Vanuit het raam kunnen we dan de tuin in kijken en speuren welke soorten vogels er allemaal op onze voederplank aan het grabbelen zijn. Ik verwacht zeker de pimpelmees, koolmees, roodborst en de vink.

Ook de grote bonte specht laat zich nogal eens zien, zijn favoriet is de vetbol. En daar tussendoor de merels, in deftig zwart pak nemen zij rustig hun plek in op de voederplank, verzekerd van een lekker hapje. De heggemus scharrelt over de grond en pakt alle kruimels, die de andere vogels laten vallen.

Ik zie ook gelukkig wel wat mussen in de winterperiode. De ekster en de kauw zijn soms heel agressief aanwezig. Wat denkt u, gaat het lukken om zo'n tien soorten te scoren buiten op uw voedertafel?

<Kader> Tips

1. Voer gevarieerd
Ook vogels houden van een veelzijdig menu. Voer bijvoorbeeld zaden pinda's en vetbollen, maar ook rozijnen en appels. Geef geen vloeibare olie, margarine en zoute producten.

2. Voer op verschillende plaatsen
Mezen hangen graag aan een vetbol, vinken en heggemussen scharrelen liever op de grond. Strooi daarom voer op de grond en voedertafel, maar hang bijvoorbeeld ook een voedersilo en vetbollen op.

3. Voor elke vogel wat wils: Iedere vogel heeft zo zijn eigen eetgewoonten. Winterkoninkjes eten insecten en merels houden van rozijnen. Een pimpelmees hangt graag aan een vetbol en mussen en vinken eten zaden.

4. Water is geen probleem
Vocht is in de winter niet zo'n probleem voor vogels. Ze nemen gewoon een hapje sneeuw of rijp. Ook kunt u wat ijs vergruizen, zodat ze dit kunnen oppikken. Geef nooit melk, dit is erg ongezond.

5. Hang een nestkast op
Wanneer u nu een nestkast ophangt, kunnen vogels er alvast aan wennen, voor als het straks weer lente wordt. En in de winter wordt een nestkast vaak als slaapplek gebruikt.