Afbeelding
Foto:

Noordse Woelmuis

De Noordse woelmuis komt maar in één land voor op de hele wereld: Nederland. Dat maakt de Microtus oeconomus arenicola, zoals de woelmuis officieel heet, een unieke verschijning. In Nederland komt de Noordse woelmuis opmerkelijk veel voor op Goeree-Overflakkee.

De Noordse woelmuis is een klein knaagdier, dat behoort tot de familie van de woelmuizen. De Noordse woelmuis is voornamelijk een nachtdier, maar 's winters zijn ze meestal overdag actief. Hij leeft van plantenscheuten, voornamelijk van waterplanten zoals de bies. De Noordse woelmuis is een echte 'waterrat, hij kan goed zwemmen en duiken. De soort lijkt nog het meest op de aard- en de veldmuis, die beide wat kleiner zijn, en op de woelrat, die wat groter is. Meestal hebben Noordse woelmuizen een donkerbruine rugvacht en een donkergrijze buikvacht, maar er komen ook lichtere exemplaren voor. De staart is voor een woelmuis vrij lang: 40% van de lichaamslengte. De vrij grote, donkergekleurde achtervoeten hebben contrasterende witte nageltjes. De soort leeft territoriaal.

Onderzoek

De woelmuis is sterk beschermd, maar is ondanks de bescherming nog steeds een bedreigde diersoort. Het voortbestaan in Nederland is niet vanzelfsprekend. Er wordt onderzoek gedaan om de Noordse woelmuis beter te kunnen helpen. NLGO doet op twee manieren onderzoek naar de Noordse woelmuis. De eerste manier is door de muizen te vangen met 'live tracks', de gevangen muizen worden onderzocht en geregistreerd. Zo worden de muizen bijvoorbeeld opgemeten. De tweede onderzoeksmethode is het uitpluizen van braakballen van uilen. Die worden verzameld bij de nestkasten van uilen. Aan de hand van de botjes in de braakballen ontstaat er inzicht in het verspreidingsgebied van de Noordse woelmuis.

Toekomst

Eigenlijk zou iedere eilander trots moeten zijn op deze unieke bewoner van Goeree-Overflakkee. In het licht van een duurzame toekomt met recreatie als economische motor liggen er kansen voor het oprapen. Het eiland kan zijn identiteit en de economie versterken door de Noordse woelmuis te benoemen tot ambassadeur van het eiland. De Noordse woelmuisknuffel is er al…

Afbeelding
Afbeelding